Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Asociace krajů vyzývá hygieniky, aby ignorovali otázky Zlatého špendlíku

Asociace krajů ČR doporučuje hygienikům, aby ignorovali dotazy od iniciativy Zlatý špendlík. Podle hejtmanů jde o šikanózní dotazy. V tiskové zprávě o tom informoval předseda asociace krajů Martin Kuba (ODS). Zlatý špendlík v minulém týdnu vyzval lidi, aby hygienikům poslali e-mailem různé dotazy. Podle iniciativy musejí hygienici na otázky odpovědět. Do e-mailovýchschránek hygieniků zatížených kromě jiného trasováním kontaktů lidí nakažených koronavirem dorazily tisíce dotazů.

„Akce Zlatý špendlík Daniela Landy je jasnou ukázkou šikanózního výkonu práva. Zahltit v této době hygienické stanice dotazy je zjevně účelové. K tomu zákon 106 o svobodném přístupu k informacím neslouží,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Podle něj navíc odpovědi iniciativu Zlatý špendlík ani nezajímají. „Ať se žadatelé o informace klidně obrátí na soud. Myslím, že bude pro řadu z nich poučné vystoupit z anonymity a veřejně u soudu obhájit, proč žádost poslali a na co informace potřebovali. Demokracie není anarchie. Tohle nelze tolerovat,“ řekl Kuba.

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje dostává od úterního rána stovky e-mailů, ve kterých se lidé dotazují na informace k provedeným kontrolám, počtu provedených kontrol nebo počtu nařízených karantén. Hygiena musí na dotazy odpovědět v...

Iniciativa Zlatý špendlík ve výzvě nazvané "Zahlťme neprodleně hygieny" označila vládní opatření, která mají zpomalit nynější rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid-19, za protiústavní. „Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků,“ píše iniciativa.

Landa v úterý pro server iROZHLAS.cz odmítl, že by se jednalo o šikanu. Zároveň uvedl, že nejde jen o jeho aktivitu. „Ten text vzešel z širšího okruhu, z právně erudovaných lidí," řekl.

Podle něj nemohla iniciativa tušit, kolik lidí se skutečně začne hygien dotazovat. Odmítl, že by byl tváří celé akce a označil se za "zesilovač". Zesiluji hlas Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, zesiluju hlas lékařů Zdravého fóra. Zesiluji hlas našich právníků, kteří jsou sdružení v organizaci Pro Libertate,“ řekl serveru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, kraje, covid, dotazy, zlatý špendlík, špendlík, Asociace krajů České republiky, Martin Kuba, ODS, Krajská hygienická stanice, Daniel Landa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asociace krajů vyzývá hygieniky, aby ignorovali otázky Zlatého špendlíku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.