Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další ohnisko ptačí chřipky. Veterináři musí utratit stovky hus na Českobudějovicku

V komerčním chovu hus domácích nedaleko vesnice Byňov u Nových Hradů se objevilo další ohnisko ptačí chřipky. Jde o subtyp H5N1, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka. Informovala o tom Státní veterinárná správa (SVS).

V komerčním chovu u Byňovského rybníka bylo původně 700 hus. Ty tam má majitel ve volném zasíťovaném výběhu s přístupem na rybník. „Chovatel krajské veterinární správě nahlásil zvýšený úhyn hus, a to téměř 70 ptáků, proto bylo hejno okamžitě uzavřeno do vnitřních prostor hospodářství. Veterinární inspektoři provedli na místě šetření, během něhož zjistili, že zbývající drůbež vykazuje příznaky typické pro ptačí chřipku, odebrali vzorky a odeslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Na Jindřichohradecku jsou kolem malochovu s ptačí chřipkou dva velkochovy

Veterináři dnes potvrdili, že v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku byl vysoce patogenní typ ptačí chřipky H5N1. Vyhlásili proto ochranná pásma: v tříkilometrovém jsou dva velkochovy, kde je přes 100 tisíc ptáků....

Vyšetření potvrdilo, že se jedná o vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1. Drůbež se podle SVS pravděpodobně nakazila od volně žijících vodních ptáků. SVS nařídí mimořádná veterinární opatření a všechny husy v uvedeném chovu budou utraceny.

„Kolem ohniska bude vymezeno ochranné pásmo a pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné zakážou či omezí přesuny drůbeže, bude zakázáno pořádání hromadných akcích, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže a budou provedeny soupisy drůbeže,“ upřesnil mluvčí. 

Chovatelé si mají dávat pozor na volně žijící ptáky

Veterináři vyzývají chovatele, aby důsledne dodržovali zásady biologické bezpečnosti. „Ty spočívají zejména v zabránění přímého kontaktu drůbeže s vodními volně žijícími ptáky, zabránění přístupu volně žijících ptáků ke krmivu a vodě a ochraně krmiva a vody před znečištěním trusem těchto ptáků,“ vzkázal ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V Evropě je nyní ohnisek ptačí chřipky čím dál více. Týká se to volně žijících ptáků i chovných. Nebezpečí se zvyšuje i kvůli aktuální migraci zvířat. „Na rozdíl od začátku roku 2021, kdy byl potvrzován zejména subtyp H5N8, je nyní dominantním cirkulujícím subtypem v Evropě subtyp H5N1, který může být nebezpečný i pro člověka,“ dodal mluvčí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, Nové Hrady, veterina, nákaza, nemoc, husa, ptáci, okres České Budějovice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další ohnisko ptačí chřipky. Vterináři musí utratit stovky hus na Českobudějovicku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.