Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci stříleli v Litvě na imitované vzdušné cíle. Zapojili se i Němči či Norové

Protiletadlový raketový pluk ze Strakonic se účastnil taktického cvičení Blazing Leopard. V Litvě jihočeští vojáci sestřelovali imitovaný vzdušný cíl. Úspěšnou misi neohrozila ani nízká oblačnost, která je v tomto ročním období v Litvě častá.

Strakoničtí vojáci absolvovali střelby z protiletadlových raketových kompletů RBS-70. V Pobaltí působili celkem čtyři měsíce. „Stříleli jsme celkem čtyři rakety na imitované vzdušné cíle, které simulovaly vrtulník ve visu,“ uvedl velitel české jednotky v Litvě major Roman Dvořák, který zároveň řídil střelby.

V praxi to vypadlo tak, že dvě protiletadlová družstva vyslala raketu na jeden cíl ve stejný okamžik. „Při této střelecké úloze hraje důležitou roli časová koordinace. Velitel střílející jednotky vydává pokyn ke střelbě dvěma družstvům současně,“ upřesnil major Dvořák.

Pro vojáky to byla první střelba na zahraniční misi v Litvě. V minulosti už působili ve Švédsku a Polsku. V Litvě operovali ve výcvikovém prostoru Pabrade.

Vojáci ze zahraničí stříleli z tanků

Vše se uskutečnilo v úzké spolupráci s litevskou stranou. „Vzhledem k tomu, že střelby se konaly na litevském území, museli jsme se přizpůsobit zdejším podmínkám. Jejich pravidla i bezpečnostní opatření pro střelbu se příliš neliší od těch českých,“ konstatoval major Dvořák.

Úkol neohrozilo ani počasí. V tomto ročním období je totiž v Litvě často mlha a nízká oblačnost. Vojáci nakonec všechny imitované vzdušné cíle zneškodnili. „Kolegům z ostatních aliančních jednotek, kteří nemají tolik zkušeností s tímto zbraňovým systémem, tak předvedli nejen svoje schopnosti, nýbrž i možnosti tohoto systému při ostrých střelbách,“ uvedla kapitánka Jana Samcová, mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku.

Střelby byly součástí taktického cvičení Blazing Leopard. Do něho se zapojili také Němci, Holanďané a Norové, kteří stříleli z tanků či bojových vozidel pěchoty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Andy Meier

Štítky vojáci, Strakonice, Litva, muse, cvičení, střelba, Baltské státy, Polsko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci stříleli v Litvě na imitované vzdušné cíle. Zapojili se i Němči či Norové  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.