Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Temelín i Dukovany dodržují podle auditu mezinárodní ekologické normy

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí. Tímto závěrem skončila mezinárodní kontrola auditorů společnosti Det Norske Veritas. Temelín má ekologický certifikát od roku 2004, Dukovany od roku 2001. Jak elektrárny plní požadavky, se každý rok prověřuje při dílčích auditech, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Auditoři se tentokrát zaměřili na systém, jak umí Temelín zajistit ochranu životního prostředí ve vodním hospodářství. Při kontrole navštívili čističku odpadních vod, chemickou úpravnu vody, úpravnu chladicí vody, čerpací stanici Hněvkovice nebo záchytnou nádrž v Býšově.

„Audit prokázal shodu s požadavky s certifikační normou. Na elektrárně nejsou podceňována žádná rizika, ať už se jedná o malá, nebo velká,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí týmu auditorů Zdeněk Grabmüller.

Temelín je držitelem certifikátu od roku 2004. Nyní platí do 28. prosince 2022. Na jihu Čech patří Temelín mezi 10 firem, které podle auditorů Det Norske Veritas GL splňují mezinárodní ekologické požadavky. ČEZ ročně v Temelíně investuje do ochrany životního prostředí desítky milionů korun. Letos třeba díky novým separátorům navýšil výkon prvního bloku a za rok se tak ušetří až 20 tisíc tun oxidu uhličitého, které by jinak podle ČEZ vypustily uhelné elektrárny do ovzduší.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 13,9 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, energie, ekologie, jaderná, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, Dukovany, elektrárna, audit, ochrana životního prostředí, Hněvkovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín i Dukovany dodržují podle auditu mezinárodní ekologické normy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.