Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Další komplikace pro územní plán Budějovic. Zastupitelé jeho pořizování zastavili

Příprava českobudějovického územního plánu je zase o něco komplikovanější. Zastupitelé města dnes řešili zastavení prací kvůli studii, která by významně proměnila východní část Budějovic. Vedení radnice požaduje, aby ji zpracovatel do územního plánu začlenil, ten to však odmítá.

Několikahodinová diskuse na toto téma byla vášnivá a s každým příspěvkem stále méně přehledná. Zastupitelé řešili přípravu územního plánu, na jehož tvorbě pracuje Institut regionálních informací z Brna zhruba tři roky.

Náměstek Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) prezentoval bod, který navrhoval zastavení pořizování územního plánu. Důvodem je spor, který vznikl kvůli studii ČB.21 Smart Green City zadané českobudějovickou teplárnou. „Rada města přijala tuto strategickou studii a uložila, aby ji zpracovatel do územního plánu začlenil. Zpracovatel nás ale informoval o tom, že je studie v rozporu se schváleným zadáním územního plánu, a tak je její začlenění problematické,“ uvedl náměstek.

Vznikne za nádražím 28 tisíc pracovních míst?

Thoma podle svých slov chtěl zastavením přípravy územního plánu vytvořit prostor na to, aby odborníci zjistili, zda je možné studii do plánu zapracovat. „Poté budeme nejpozději v dubnu roku 2022 tlumočit názor expertů na to, zda je studie v souladu se zadáním územního plánu,“ sdělil náměstek.

Studie zadaná teplárnou řeší východní část města, což je rozsáhlé území za českobudějovickým nádražím. Lokalita má podle ní významný potenciál a může tam například vzniknout 28 tisíc nových pracovních míst. Podle autora studie, kterým je architektonické studio A8000, skýtá také daňové příjmy v hodnotě až 500 milionů korun ročně.

Opoziční zastupitelé měli k věci hned několik výhrad. „Proč jsme studii ještě neměli na zastupitelstvu, když je to významný dokument, který má tendenci měnit směřování poloviny města? Studie může být skvělá, ale nikdo z nás to neví, protože ji nečetl,“ ptala se například opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti), podle které ji mělo vedení radnice odprezentovat.

„Materiál byl přístupný těm, kteří o to měli zájem,“ reagoval primátor Jiří Svoboda (ANO) a jeho slova podpořil náměstek Thoma, podle kterého byla a je studie ke stažení. „Nepovažuju ten dokument za utajený či nedostupný pro členy zastupitelstva,“ řekl Thoma.

ČB.21 Smart Green City

Koncepční urbanistická studie „České Budějovice 21 Smart Green City“ vznikla v Atelieru A8000 s.r.o. na zadání Teplárny České Budějovice, a.s. , která v této části města vlastní a provozuje rozsáhlé areály. Vedle ní je podstatným majetkovým hráčem v území město. Vzniká tu také řada privátních investičních projektů.

Urbanistickou studii  projednala na svém jednání 19. července 2021 rada města a schválila ji jako neopomenutelný podklad pro přípravu nového územního plánu. Studie je vizí, jejíž naplnění povede k transformaci této lokality na moderní městskou čtvrť 21. století s až 38 tisíci nových obyvatel.

Zdroj: Město České Budějovice

To opozici neuspokojilo. „Ano, všichni zastupitelé mimo radu si mohlo stáhnout desítky usnesení. Ve chvíli, kdy to nepředložíte zastupitelstvu, nemůžeme o tom jednat ani se rozhodnout,“ kontrovala Kudláčková, podle níž se vedení města snaží zastupitele obcházet.

Při jednání vystoupil také jednatel Institutu regionálních informací Michal Hadlač. Firma podle něj 26. listopadu odevzdala návrh územního plánu včetně několika dalších dokumentů. K tomu se nyní musí vyjádřit magistrát.

Michal Hadlač řekl, že firma dostala studii Smart Green City v srpnu. „Pouze jsme se v srpnu dozvěděli, že je to neopominutelný podklad, který je třeba respektovat. Seznámili jsme se studií a odbor jsme informovali o problémech,“ popsal Hadlač.

Ten poté vyjmenoval některé věci, které podle něj komplikují zapracování studie do územního plánu. Některé prvky z materiálu nicméně firma začlenila, u jiných to podle Hadlače nešlo.

Návrh územního plánu podle něj firma odevzdala a nyní čeká na reakci magistrátu. Poté má Institut regionálních informací v plánu zapracovat připomínky. „Snažíme se ctít, co jste jako zastupitelé schválili,“ dodal Hadlač a řekl, že podle něj není důvod zastavit pořizování územního plánu.

Nad tím se zastupitelé hádali několik hodin. Někteří později ani nevěděli, co je předmětem diskuse. Například hejtman Martin Kuba (ODS) radním řekl, že měli studii předložit zastupitelům. „Vy jste se na nás ale vykašlali. Řekli jste firmě, ať to zapracuje a ta řekla, že to nejde. Ten postup měl být obrácený,“ vzkázal.

Zastupitelé schválili zadání územního plánu. Práce na návrhu můžou začít

Čtyřiačtyřicet zastupitelů dnes hlasovalo pro schválení zadání nového územního plánu Českých Budějovic. Je tedy o trochu jasnější, jakým směrem se bude město v následujících letech ubírat. Finální podoba plánu má být dokončena v roce 2022.

Po několik hodinách nakonec zastupitelé odhlasovali návrh zastavit přípravu územního plánu. Pro bylo 28 zastupitelů, sedm bylo proti, čtyři se zdrželi a jeden nehlasoval. Proti byli Piráti, většina členů ODS se zdržela.

Není to první komplikace při přípravě územního plánu. V loňském roce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil rozhodnutí radních, kteří odmítli výsledek soutěže na zhotovitele tohoto materiálu. Vyhrál ji právě Institut regionálních informací. Město zrušení soutěže podle ÚOHS dostatečně neodůvodnilo.

Juraj Thoma dnes informoval, že má město časovou rezervu. Termín, kdy je nutné mít nový územní plán, se totiž posunul až na rok 2028. Územní plán je důležitý strategický dokument, ovlivní totiž podobu města na několik desítek let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky město, České Budějovice, jižní čechy, územní plán, zastupitelstvo, Juraj Thoma, radnice, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, materiál, Občané pro Budějovice, Zuzana Kudláčková, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další komplikace pro územní plán Budějovic. Zastupitelé jeho pořizování zastavili  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.