Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Náměstek Vojtko je poslancem. Opozice se ptala, kdo bude v Budějovicích řídit školství

Českobudějovický náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN) se stal poslancem, a tak se vzdal uvolněné funkce na radnici. Náměstkem zůstává dál, protože cítí odpovědnost k rozdělané práci. Opoziční zastupitelé mají pochybnosti. Tvrdí, že je potřeba, aby byl náměstek pro školství a cestovní ruchu obzvlášť v době pandemie k dispozici neustále.

Změna pozice náměstka primátora Viktora Vojtka z uvolněné na neuvolněnou byla jednou z mnoha věcí, při které budějovičtí zastupitelé nešetřili emocemi. „Mě zajímá praktická stránka věci. Kdo bude dělat všechnu tu práci? Pan náměstek má v gesci důležité věci - sociál, školství a cestovní ruch. Objem té práce nikam nezmizí tím, že se stane neuvolněným. Zajíímá mě, jak jste se za ty dva měsíce domluvili na řešení této situace?“ ptala se opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti).

Náměstkem bude necelý rok

Podle ní by měl být náměstek s tímto objemem práce každý den dosažitelný. „Já velmi dobře vím, že ve chvíli, kdy pracuje jako poslanec, tak to prostě není možné. Nemůže být neustále k dispozici,“ varovala při jednání Kudláčková. 

Uvolněným zastupitelem se rozumí osoba, která vykonává volenou funkci na plný úvazek. Uvolněný náměstek je tedy dlouhodobě uvolněn z pracovního poměru a stává se zaměstnancem města.

Výhrady měli i zástupci ODS. „Také nás zajímá praktická stránka věci. Myslím si, že školství v covidové době je turbulentní. Neradi bychom, aby školství, které považujeme za zásadní, utrpělo nějaké rány,“ přidal opoziční zastupitel Petr Maroš (ODS).

Viktor Vojtko na úvod svého proslovu vzkázal, že jeho kolegy trápí stejné věci jako jeho samotného. „Bylo by pro mě asi jednodušší se pozice na městě vzdát a věnovat se pouze poslaneckému mandátu, kde bude práce až až. Na druhou stranu cítím odpovědnost k agendám i celé řadě dalších lidí, s nimiž jsem toto rozhodnutí konzultoval,“ uvedl. 

Náměstkové Vojtko i Klíma míří do Sněmovny. V práci na jihu Čech ale chtějí pokračovat

Jeden je náměstkem budějovického primátora, druhý jihočeského hejtmana. Viktora Vojtka (STAN) a Pavla Klímu (TOP 09) teď navíc voliči poslali do Poslanecké sněmovny. Oba politici proto řešili, jak naložit se svými úvazky.

Ten své rozhodnutí řešil také s kolegy, kteří mají zkušenost s podobnou situací. Zároveň oznámil, že jedním z důvodů jeho rozhodnutí byl fakt, že jde obodbí necelého roku, kdy bude takto fungovat. Podle svých slov cítí odpovědnost dotáhnout některé projekty a překlenout čas, kdy odchází šéf odboru školství. Jiné ideální řešení se podle něj nenašlo. 

Zastupitelé se ptali také na změnu gescí u jednotlivých členů rady. „Přerozdělení agend je věc, o které jednáme, aby se to portfolio změnilo. Za to období, kdy budu náměstkem, samozřejmě nesu odpovědnost,“ sdělil Vojtko, který si myslí, že to je zvládnutelné i díky kolegům na radnici. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, zastupitelstvo, školství, náměstek, Viktor Vojtko, Starostové a nezávislí, Zuzana Kudláčková, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek Vojtko je poslancem. Opozice se ptala, kdo bude v Budějovicích řídit školství  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.