Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V minulém století tam stála synagoga, teď táborská radnice plánuje parkovací dům

Do roku 1977 stála u táborské Hradební ulice synagoga. Nyní chce město v tomto území vybudovat parkovací dům. S ohledem na historický význam lokality se bude radnice snažit o citlivý přístup, vzkázal starosta. Objekt má nabídnout až 300 parkovacích míst.

Město Tábor vybralo organizátora architektonické soutěže s názvem Dostavba bloku Hradební – Na Parkánech. Právě tam stála do konce 80. let minulého století synagoga, kterou tam dodnes připomíná pamětní deska. „Nemáme ambici tento prostor jen doplnit pouhou pustou hmotou, protože místo, kde stála synagoga, si zaslouží citlivý přístup,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Pozemek má plochu zhruba 1 700 metrů čtverečních a patří městu. Vedení radnice zvažuje výstavbu budovy, která bude mít dvě až tři nadzemní podlaží a stejný počet podzemních. Kapacita má být až 300 parkovacích míst. Předpokládaná částka investice je 250 až 350 milionů korun bez daně. 

Bývalá synagoga v Táboře.

„Rada města vzala na vědomí tři nabídky organizátorů soutěže a vybrala architekta Miroslava Vodáka z Českých Budějovic za cenu 450 tisíc korun bez daně. V únoru 2022 schválí Česká komora architektů zadávací podmínky soutěže, v březnu by se mohla konat samotná soutěž, v květnu dojde na její vyhodnocení a příští léto by měl být znám vítěz,“ sdělil mluvčí radnice Luboš Dvořák.

Zatím není jasné, kdy by se mohlo stavět. Záležet bude na přístupu nového vedení města, které vzejde z nadcházejících komunálních voleb. „Nestavíme budoucí vedení radnice do pozice, že parkovací dům pak musí za každou cenu udělat. My proces uzavřeme koncem soutěže a zbytek by se měl řešit až po podzimních volbách," dodal starosta. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Tábor

Štítky Tábor, město, jižní čechy, parkování, parkovací dům, synagoga, radnice, soutěž, Luboš Dvořák, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká komora architektů, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V minulém století tam stála synagoga, teď táborská radnice plánuje parkovací dům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.