Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České dráhy nasadí na jihu Čech příští rok deset nových souprav RegioPanter

České dráhy (ČD) nasadí příští rok v Jihočeském kraji postupně deset nových souprav RegioPanter. Budou jezdit z Českých Budějovic do Písku, Jindřichova Hradce, na většině spojů do Horního Dvořiště a také do Tábora. V neděli 12. prosince začne platit nový jízdní řád, v kraji zůstane rozsah spojů, jejž zajišťují ČD, podobný jako nyní. ČD plánují na rok 2022 i zvláštní parní vlaky na Šumavě.

Soupravy RegioPanter jsou moderní bezbariérové elektrické jednotky s klimatizací, uvedly ČD. Cestujícím nabízí také wi-fi, zásuvky pro dobíjení elektroniky a místa pro přepravu kočárků a kol. V kraji jezdí zatím čtyři nízkopodlažní elektrické soupravy RegioPanter řady 650 se dvěma vagony na trati Strakonice - České Budějovice - České Velenice. Příští rok přibude deset nových. Doplní provoz na tratích do Strakonic a Českých Velenic, kde budou jezdit na všech spojích. Pak je národní dopravce nasadí na linkách z Českých Budějovic do Písku a Jindřichova Hradce, dále na většině spojů z Českých Budějovic do Horního Dvořiště.

„Jako poslední začnou vozit cestující z krajské metropole do Tábora. Nasazení na trati do Tábora bude možné až poté, co skončí modernizace úseku tratě Soběslav – Doubí u Tábora,“ sdělil mluvčí ČD Lukáš Kubát. Práce na tomto úseku by měly trvat do listopadu, zrušená bude železniční stanice Roudná, otevře se naopak nová zastávka Myslkovice. ČD zkouší soupravy RegioPanter i na trati Rybník – Lipno nad Vltavou. Jednají s Jihočeským krajem, že by je tam nastálo nasadily od roku 2024.

Vypraví 290 vlaků

Regionální vlaky, které ČD zajišťují na základě smluv s Jihočeským krajem, ujedou v novém jízdním řádu platném do 10. prosince příštího roku 4,68 milionu kilometrů. V pracovní dny budou ČD v kraji vypravovat 290 vlaků, o víkendech a svátcích 211 spojů. Letos v červnu omezily ČD na některých tratích provoz vybraných vlaků o letních prázdninách. V novém jízdním řádu omezení u mnoha spojů zrušily.

Změn se dočkají cestující třeba u večerního osobního vlaku z Českých Budějovic do Zlivi a zpět. Pojede v pracovní dny, vyjma Vánoc, tedy i o prázdninách. „Mezi Zliví a krajskou metropolí tak bude o prázdninách frekventované večerní příměstské spojení, které cestující využijí například pro návrat z výletů,“ uvedl Kubát.

Nově i o prázdninách pojede osobní vlak z Českých Velenic do Českých Budějovic v 16:03 a spoj v opačném směru, jenž odjíždí z Českých Budějovic v 17:10. Zejména o druhý zmíněný spoj je podle ČD velký zájem. „Objednatel proto inicioval zajištění jeho provozu o prázdninách,“ sdělil mluvčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky ČR, železnice, správa, Jihočeský, vlaky, České dráhy, RegioPanter, České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, jízdní řád, Tábor, Písek, Jindřichův Hradec, Horní Dvořiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy nasadí na jihu Čech příští rok deset nových souprav RegioPanter  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.