Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budvar zdraží od ledna sudové pivo zhruba o tři procenta, poté vzroste i cena baleného

Budějovický Budvar zdraží od ledna příštího roku sudové pivo zhruba o tři procenta. V prvním čtvrtletí roku 2022 zdraží i balené pivo. Řekla to PR manažerka pivovaru Markéta Ježková. Půllitr piva zdraží zhruba o padesát haléřů. Příčinou jsou rostoucí náklady, které u některých komodit stoupají až o stovky procent, řekl obchodní ředitel Budvaru pro tuzemský trh Petr Kubín.

Budeme od ledna roku 2022 zdražovat sudové pivo, a to zhruba o tři procenta. A balené pivo pak plánujeme zdražovat v průběhu prvního kvartálu příštího roku,“ uvedla PR manažerka pivovaru Markéta Ježková. Pivovar v majetku státu již letos postupně zdražoval pivo exportním zákazníkům.

Cena za půllitr piva stoupne podle Kubína zhruba o padesát haléřů. Hlavním důvodem, proč národní pivovar zdraží, jsou rostoucí náklady. „Myslím, že neřeknu vůbec nic objevného: jsou to náklady spojené s výrobou a především distribucí piva. Bohužel růst energií a nákladů - ať už na mzdové prostředky nebo na přepravu - nás nutí k tomu, že musíme sáhnout k té úpravě. Některé náklady rostou dokonce ve stovkách procent, některé v jednotkách. Udělali jsme si kalkulaci a vyšlo nám, že tuto úpravu musíme udělat. V zásadě je to růst o náklady,“ řekl obchodní ředitel Budvaru pro tuzemský trh Petr Kubín.

Tržby za pivo budou letos kolem 2,9 miliardy korun

Budějovický Budvar očekává, že za materiály zaplatí příští rok o stovky milionů korun víc než letos. Jde o dopad rostoucích cen energií, pohonných hmot a dalších surovin na provoz. Dodavatel plechovek už pivovaru avizoval, že zdraží o desítky procent. V říjnu to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Za první tři letošní čtvrtletí splnil Budvar podle ředitele svůj růstový plán. Tržby za pivo budou letos kolem 2,9 miliardy korun, loni byly 2,73 miliardy, jak vyplývá z výroční zprávy.

Od letošního 1. října zdražil v průměru o tři procenta největší český pivovar Plzeňský Prazdroj. Dotklo se to většiny výrobků, v průměru stoupla cena o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týkalo také čepovaných piv. Staropramen zvýšil ceny 1. července. Pivovar Samson v Českých Budějovicích, který patří do belgicko-brazilské společnosti AB InBev (ABI), zdražil od 1. listopadu půllitr sudového piva o korunu. O zdražení lahvového vyjednává s řetězci.

Budvar se 670 zaměstnanci loni uvařil 1,73 milionu hektolitrů piva, nejvíc za 125 let existence. Tržby z prodeje výrobků a služeb stouply o 0,4 procenta na 2,81 miliardy korun, byly rekordní. Čistý obrat překročil druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Budvar zvýšil loni zisk po zdanění o necelých deset procent na 305 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějovický Budvar

Štítky ČR, pivo, trh, ceny, Budvar, České Budějovice, Budějovický Budvar, pivovar, Petr Kubín, Petr Dvořák, Anheuser-Busch InBev, Plzeňský Prazdroj, a. s., BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar zdraží od ledna sudové pivo zhruba o tři procenta, poté vzroste i cena baleného  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.