Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

O Teplou Vltavu i průvodce divočinou byl letos na Šumavě rekordní zájem

Více než 1 200 lidí letos na Šumavě využilo program Průvodci divočinou. Podle správy parku jde o rekordní číslo. Největší zájem v historii projevili turisté také o splouvání Teplé Vltavy.

„Letošní letní návštěvnická sezóna na území Národního parku Šumava přitom nebyla tak extrémní, jako tomu bylo loni. Sledovaná místa a návštěvnická zařízení Správy NP Šumava navštívilo méně lidí, než tomu bylo v roce 2020,“ hodnotí mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

„Turistická sezóna začala velmi opatrně v červnu, kdy se začala rozvolňovat opatření po jarním, tvrdém lockdownu. Očekávali jsme opět masivní návštěvnost, což se úplně nepotvrdilo, tedy když shrneme návštěvnost za měsíce červen až září,“ pokračuje Dvořák. 

Například Návštěvnickým centrem Srní od června do konce srpna prošlo 61 tisíc lidí, zatímco loni jich bylo 68 tisíc. Návštěvnost Plešného jezera klesla o 10 procent. Jde o sledovanou lokalitu, kde působí strážci. Pokles mohlo způsobit více důvodů, například vyšší počet deštivých dní či chuť cestovat do zahraničí.

Na Teplou Vltavu vyrazilo přes tři tisíce lodí

Velký zájem ale zaznamenala Správa NP Šumava u programu Průvodci divočinou. Do běžně nepřístupných míst národního parku se s průvodci vydalo 1 244 zájemců. „Program Průvodci divočinou tak po čtrnácti letech své existence zaznamenal nový rekord. Vedle absolutního počtu se letos povedl i rekordní počet výprav, kterých bylo 118 na celkem šestatřiceti rozličných trasách. Rekordní 96 procentní obsazenost všech termínů dokazuje velký hlad po poznávání divoké přírody a jejích zákonitostí v Národním parku Šumava,“ shrnuje letošní úspěchy programu jeho koordinátor Josef Štemberk.

Rekord padl i v případě splouvání Teplé Vltavy. Na vodáckou trasu ze Soumarského mostu do Pěkné se od začátku června do konce října vydalo 3 360 lodí. Za celou dobu povinné rezervace tolik lodí v jediné sezóně ještě nesplulo. Jednoznačně tomu pomohlo počasí. Dostatečně pršelo a tak nebyl jediný den, kdy by se z důvodu nízké hladiny Teplé Vltavy nemohlo splouvat. Dokonce jsme zaznamenali rekordní počet dnů - 75, kdy hladina vystoupala nad 61 cm a tak mohlo splouvat více lodí bez průvodců,“ hodnotí vodáckou sezóna na Teplé Vltavě koordinátor splouvání Vladimír Dvořák.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Šumava, vltava, příroda, nároční park, Teplá Vltava, průvodce, Národní park Šumava, Vladimír Dvořák, Jan Dvořák, Josef Štemberka, Srní, Plešné jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Teplou Vltavu i průvodce divočinou byl letos na Šumavě rekordní zájem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.