Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech ubylo za tři čtvrtletí 487 obyvatel, víc lidí zemřelo

V Jihočeském kraji ubylo za tři čtvrtletí 487 obyvatel. Ke 30. září žilo v kraji 643 064 lidí, z toho 325 551 žen. Za úbytkem je hlavně vyšší počet zemřelých než narozených. Od ledna do konce září zemřelo na jihu Čech 6 138 lidí, meziročně asi o pětinu víc. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Svou roli ve vyšším počtu zemřelých sehrála i koronavirová pandemie a zvýšená úmrtnost s ní související.

V Jihočeském kraji se za devět měsíců narodilo 5 093 dětí, což bylo o 134 víc než za stejné období roku 2020. Ze všech narozených dětí bylo 2 611 chlapců. Téměř polovina dětí se narodila nesezdaným párům, jak uvedli statistici na webu.

Meziročně stoupla zhruba o pětinu úmrtnost. Loni za první tři čtvrtletí zemřelo 5 144 lidí, letos za stejné období 6138 lidí. „Vysoký nárůst počtu zemřelých byl úzce spojený s koronavirovou situací v zemi,“ uvedla Petra Dolejšová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Nejvyšší úmrtnost byla v okresech Písek a Strakonice, nejmenší na Českobudějovicku. Kojenecká úmrtnost v kraji byla nižší než celostátní průměr.

Přistěhovalo se přes pět tisíc lidí

Nejvíc dětí se v kraji narodilo na Českobudějovicku, a to 1 663, což je o 22 méně než loni. Zároveň však na Českobudějovicku nejvíce lidí zemřelo - 1715. Oba tyto údaje ovlivňuje fakt, že na Českobudějovicku žije nejvíce lidí v regionu, jde o 196 848 obyvatel.

Do Jihočeského kraje se od ledna do září přistěhovalo 5 462 lidí, odešlo 4 904. Největší migrační pohyb byl patrný na Českobudějovicku, kam se přistěhovalo 2 449 lidí, 2 151 se jich odsud naopak odstěhovalo. Kladné hodnoty migrace zaznamenali statistici ve všech okresech kromě Českokrumlovska. Z ciziny se do kraje přistěhovalo 2 149 lidí a do zahraničí se odstěhovalo 1 674 obyvatel.

Lidé na jihu Čech za první tři čtvrtletí také častěji vstupovali do manželství, než se rozváděli. Sňatek uzavřelo v tomto období 2 253 párů, rozvedlo se jich 995. Svateb meziročně o 171 ubylo, rozvodů bylo o 28 méně. Z rozvodů skončilo 30,7 procenta manželství na návrh ženy a 51,1 procenta na společný návrh. „Rozvodovost byla nepatrně vyšší než celorepublikový průměr a Jihočeský kraj obsadil v mezikrajském srovnání čtvrtou nejvyšší pozici,“ uvedl ČSÚ. Ze všech rozvedených manželství jich bylo 611 s nezletilými dětmi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Jihočeský, Jihočeský kraj, Česko, Český statistický úřad, okres České Budějovice, manželství, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech ubylo za tři čtvrtletí 487 obyvatel, víc lidí zemřelo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.