Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakonice budou mít schodkový rozpočet, opraví bazén a vybudují skatepark

Strakonice budou příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem. Plánují příjmy 562,7 milionu a výdaje 650,9 milionu korun. Schodek 88,2 milionu budou krýt z prostředků minulých let. Hlavní investice půjdou do oprav bazénu, zimního stadionu, Zvolenské ulice nebo nového skateparku. Rozpočet schválili zastupitelé. Pro hlasovalo 17 z 18 přítomných zastupitelů, jeden byl proti. Podle opozice je jedním z kontroverzních výdajů výkup akcií teplárny.

„Připravili jsme rozpočet s ohledem na některé vynucené investice nebo opravy. Zejména v tělovýchovných zařízeních, některá jsou za dobou životnosti. Jedná se hlavně o plavecký a zimní stadion. Dáme asi dvanáct milionů na opravy ochozů kolem vnitřního bazénu a uvažujeme o zastřešení venkovní nafukovací haly, abychom při předpokládaném pokračování oprav vnitřního bazénu měli náhradní prostory pro plavce, ale i pro rekreanty,“ řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Na halu plánuje radnice 10 milionů.

V lednu skončí oprava střechy bazénu, která byla v havarijním stavu. Od března by se mělo opět začít plavat. Do oprav střechy zimního stadionu, kam zatéká, vloží radnice příští rok asi devět milionů, chystá i protipožární opatření.

Zvolenskou ulici opraví za 30 milionů

Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, plánují kapitálové výdaje téměř 170 milionů. Některé letošní investice převedlo město na příští rok. Kvůli rostoucím cenám energií zvýšilo u všech školek, škol a zřizovaných organizací sumy na elektřinu meziročně průměrně o čtvrtinu. Na splátky úvěrů půjde příští rok 19,7 milionu, spadá pod ně i splátka za koupi pivovaru. Z prostředků minulých let tak radnice v roce 2022 využije dohromady téměř 108 milionů korun.

Jednou z větších investic, za 30 milionů, bude oprava Zvolenské ulice. Na podzim by mohla začít rovněž oprava Volyňské, kde Oberfalcer odhaduje náklady pro město na 130 milionů, dalších 40 milionů by mělo zaplatit Ředitelství silnic a dálnic. Ulice bude asi přes rok zavřená. Do vodohospodářského majetku dá radnice příští rok 19 milionů.

Opraví i areál, kde dřív sídlila společnost Fezko, továrna na barety a fezy. Vznikne tam komunitní centrum Ostrov, zahrnout by mělo i služby pro rodiny s dětmi. Náklady jsou 22 milionů, hotovo by mohlo být do léta. Město chce také příští rok vybudovat za 14 milionů korun nový skatepark, plánuje i dvě cyklostezky. 

Zastupitel Ladislav Havel z ODS uvedl, že deficitem 108 milionů se téměř vyčerpají prostředky minulých let. „Hlavní druh příjmu rozpočtu, daňové příjmy 330 milionů, jsou plánované zodpovědně se zohledněním inflačních vlivů. Samozřejmě existují i kontroverzní výdaje, příkladem je plánovaný výkup akcií teplárny Strakonice,“ sdělil Havel, který je i předsedou finančního výboru. Finanční výbor návrh rozpočtu jednomyslně podpořil.

Na letošní rok schválili zastupitelé schodkový rozpočet s příjmy 513,8 milionu korun a výdaji 623 milionů. Schodek 109,2 milionu krylo město z peněz z minulých let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adámoz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2022, Strakonice, bazén, oprava, Ladislav Havel, ODS, Ředitelství silnic a dálnic, FEZKO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice budou mít schodkový rozpočet, opraví bazén a vybudují skatepark  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.