Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně má už přes 300 lidí třetí dávku vakcíny proti covidu-19

Zaměstnanci jaderné elektrárny Temelín zaplnili s dvoutýdenním předstihem kapacitu dalšího termínu pro očkování zaměstnanců ČEZ proti koronaviru. Na třetí očkovací termín se nově přihlásilo 180 zaměstnanců, dodavatelů i rodinných příslušníků, dohromady má třetí dávku přes 300 lidí. Alespoň dvě očkovací dávky má v Temelíně přes 85 procent pracovníků. V tiskové zprávě o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

Začátkem tohoto týdne se nechalo v elektrárně očkovat 180 lidí. Pro většinu z nich šlo o třetí, posilující dávku. V případě vakcíny Pfizer to znamenalo třetí dávku, u Johnson & Johnson o druhou. „V Temelíně a Dukovanech se proočkovanost blíží devadesáti procentům, takže nyní je už očkování hlavně otázka posilujících dávek. I proto počítáme s tím, že s tímto programem budeme pokračovat i v prvních měsících příštího roku,“ uvedl ředitel Útvaru ochrany skupiny ČEZ Daniel Rous.

Další termíny očkování plánuje ČEZ v Temelíně na začátek příštího roku. Energetiky očkují v prostorách jejich vlastního testovacího centra najatí zdravotníci. Očkování je dobrovolné. Lidé si mohou vybrat z vakcín Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson.

V Temelíně, kde pracuje 1 300 lidí, posílili od poloviny listopadu provoz testovacího centra. Testy dělají každý všední den, v průměru 200 denně. Opatření platí v Temelíně dlouhodobě. Povinné jsou respirátory ve vnitřních prostorách, na zastávkách a při spolujízdě. Využívá se práce z domova. Teploměry měří u vstupu do elektrárny teplotu. V testovacím centru se za týden udělá asi 1000 testů, v minulosti jich zvládali zdravotníci i tisíc denně.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 15,3 TWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, energie, koronavirus, jaderná, očkování, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Pfizer, Johnson & Johnson, Daniel Rous, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Temelíně má už přes 300 lidí třetí dávku vakcíny proti covidu-19  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.