Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Šumavě pokračuje obnova mokřadů. Letos oživili pravděpodobně největší vysušené prameniště

Přesně v polovině je projekt Life for Mires, jehož cílem je obnovit mokřady na Šumavě. Letos se to podařilo v případě prameniště v údolí řeky Křemelné, kde byly až tři metry hluboké kanály zasypané zeminou. Kromě toho, že práce na obnově mokřadů brzdí přehřívání krajiny, přitahují tyto lokality některé druhy zvířat.

Letos se projekt Správy NP Šumava zaměřil na obnovu pramenišť a drobných potoků. „V posledních dvou letech LIFE projektu se již podařilo obnovit mokřady na ploše 700 hektarů, což představuje plochu srovnatelnou s mokřady, jež byly na Šumavě v období před projektem obnoveny za 20 let,“ informoval mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák

Letos se podařilo obnovit například pravděpodobně největší vysušené prameniště na Šumavě, a to v údolí řeky Křemelné poblíž bývalé osady Skelná neboli Glaserwald. Tam byly tři metry hluboké kanály zasypané zeminou. 

„Vyvěrající vodu jsme vrátili zpátky na povrch. Při obnově se překvapivě odkryly i další části původního prameniště, které byly zcela skryty pod zeminou z výkopků. Z prameniště dnes vytéká přírodní potůček klikatou cestou do Křemelné,“ shrnula odborná garantka projektu Iva Bufková ze Správy NP Šumava.

Prameniště jsou zdrojem vodních toků a jsou důležitým prvkem na cestě vody skrz krajinu. Před revitalizací jsou některé lokality vysušené tak moc, že se na vodu v mokřadu narazí až metr nebo i níže pod povrchem půdy. „Voda držená v půdě mokřadů často nebývá na první pohled vidět, je však pro život a pro krajinu stejně důležitá jako viditelná voda v různých nádržích,“ zmínil Dvořák. 

Fotopast zachytila vzácné ptactvo

„Konkrétní objemy nově akumulované vody v současné době počítáme na základě dat měřených přímo v terénu. Na první pohled je však objem takto zadržené vody v obnovených mokřadech obrovský. Můžeme s jistotou říci, že ke konci projektu se bude jednat o stovky tisíc kubických metrů vody, která se zadrží v šumavské krajině,“ řekl Lukáš Linhart z oddělení vod a mokřadů Správy NP Šumava.

Voda z obnovených pramenišť odtéká přírodními potůčky pomaleji, cestou se díky tomu může zasakovat. Obnovené potoky také působí esteticky a přitahují ptáky, obojživelníky a další živočichy. „V meandru revitalizovaného potoka pod obcí Pěkná jsme umístili fotopast, která zachytila na Šumavě velmi vzácného chřástala vodního. Revitalizované mokřady rovněž obsazuje dnes pomalu mizející bekasina otavní. Sledovaná termální data nám také ukazují, do jaké míry mohou obnovené mokřady pomoci tlumit přehřívání krajiny v období sucha, což může být do budoucna přínosem především pro zemědělce i další hospodáře v krajině,“ dodal Linhart.

V roce 2022 se při projektu Life for Mires předpokládá obnova dalších 15 lokalit, mezi nimiž jsou i některá dobře známá místa, například Jezerní slať, Mrtvý luh nebo Novosvětské slatě u Borových Lad.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Linhart, Iva Bufková,

Štítky Šumava, mokřady, prameniště, příroda, projekt, zemina, Národní park Šumava, Křemelná, potok, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na Šumavě pokračuje obnova mokřadů. Letos oživili pravděpodobně největší vysušené prameniště  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.