Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řada jihočeských firem zvýší od ledna platy o šest až sedm procent

Některé jihočeské firmy jako ČZ nebo Viscofan zvednou od ledna platy v průměru o šest procent. Například Jihostroj nebo Siko zvýší mzdy o sedm procent. V jiných firmách porostou platy pomaleji. Budvar bude řešit růst mezd v prvním čtvrtletí.

Odboráři v řadě firem žádali, aby platy rostly v průměru od šesti do deseti procent. „Spodní, nepřekročitelnou hranicí mzdového růstu by mělo být šest procent,“ uvedla vedoucí jihočeského regionálního pracoviště odborového svazu Kovo Pavlína Jirková.

„Vyjednávání finišují ve zhruba třech desítkách podniků, kde v závěru roku skončí platnost stávající kolektivních smluv. Pokud chceme zachovat stávající životní úroveň zaměstnanců, tedy nepřipustit pokles reálných mezd, musíme při zohlednění současné inflace požadovat od ledna nárůst nominálních mezd nejméně o šest procent,“ sdělila v polovině prosince Jirková.

Přidá také Bosch, největší zaměstnavatel v kraji

V českobudějovické firmě Robert Bosch, která patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut, vzrostou od ledna mzdy o 5,22 procenta. Stoupnou i příplatky za odpolední a noční směnu. Bosch je se 3800 pracovníky jeden z největších zaměstnavatelů v kraji.

Zvýšení dohodla už také firma Jihostroj, která ve Velešíně vyrábí hydraulické prvky a letecké díly. „Máme zakotveno v kolektivní smlouvě růst v průměru o sedm procent. Neznamená to, že všichni dostanou stejně: ti lepší víc, horší méně,“ řekl ředitel Jihostroje pro strategii a marketing Hynek Walner.

Ve strakonické ČZ se dohodli na nárůstu průměrných výdělků až o šest procent. „Máme to podvázáno vývojem hospodaření,“ sdělil mluvčí firmy Jan Pěnkava. Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, navýší základní dělnické mzdy na rok 2022 o šest procent, bonusy o dvě procenta a mzdy THP o dvě procenta. Sdělil to jednatel Miloslav Kamiš.

Motor Jikov zvedne mzdy zhruba o tři procenta

Firma Siko, největší český prodejce koupelnového vybavení, čeká, že průměrná mzda by měla stoupnout zhruba o sedm procent. Benefity nezvýší, uvedl generální ředitel firmy Tomáš Vala. Za 11 měsíců letošního roku byla ve firmě, jež má v ČR a na Slovensku asi tisíc zaměstnanců, průměrná mzda 39 097 korun. Zhruba o inflaci porostou platy v Koh-i-noor holdingu. „Vzhledem k tomu, že máme v holdingu 41 firem napříč všemi obory, nemůžeme jednoznačně říct, o kolik procent. Každá z firem bude mít navýšení jiné,“ sdělil ČTK mluvčí Jan Kubát.

Motor Jikov Group zvedne mzdy zhruba o tři procenta, od března. Řekl to ředitel PR oddělení holdingu Marek Prášil. Strojírenská firma Kovosvit ze Sezimova Ústí nezvýší platy plošně, ale individuálně. „Našim zaměstnancům rozšiřujeme počet týdnů dovolené ze čtyř na pět, navíc jsme připravili a vylepšili další benefity,“ řekl generální ředitel Kovosvitu Pavel Kovář.

Mlékárna Madeta bude řešit mzdy v průběhu roku, podle hospodářských výsledků, řekla mluvčí firmy Marta Faktorová. Budějovický Budvar zvedne platy od prvního dubna. „Na vyjednávání si necháváme první kvartál. V tuhle chvíli nemáme rozhodnuto. Ale jestli byl každý rok tlak na mzdy, tento rok nebude výjimkou, spíš bude rekordní,“ řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Od 1. července, kdy začne nový obchodní rok, upraví mzdy vimperský Rohde & Schwarz, který vyrábí například osciloskopy či signální generátory a je v něm průměrná mzda 40 918 korun. Sdělil to vedoucí personálního oddělení firmy Milan Černý.

Českobudějovická nemocnice od ledna zvýší mzdy svým zaměstnancům o šest procent. Nejméně to bude o 1 400 korun a nejvíce o 4 800 korun. Průměrný plat zaměstnanců nemocnice byl letos 62 627 korun. Zvýšení mezd představuje pro největší nemocnici na jihu Čech narůst jejích mzdových nákladů o více než 135 milionů korun.

Budějcká nemocnice od ledna zvýší mzdy zaměstnancům. Před Vánoci navíc dostali odměny

Českobudějovická nemocnice od ledna zvýší mzdy svým zaměstnancům o šest procent. Nejméně to bude o 1400 Kč a nejvíce o 4800 Kč. Průměrný plat zaměstnanců nemocnice v loňském roce byl 62 627 Kč.

„Navíc jsme před Vánoci všem zaměstnancům, kteří splňují podmínky pro výplatu mimořádných odměn, vyplatili bonus ve výši 20 tisíc korun. Tato odměna činila celkový náklad ve výši 80 milionů korun. Vážíme si našich zaměstnanců a jejich pracovního nasazení, které je v posledních měsících ještě vyšší,“ uvedl generální ředitel nemocnice Michal Šnorek.

V 1. až 3. čtvrtletí 2021 byla průměrná hrubá měsíční mzda v Jihočeském kraji 34 028 korun, což je meziročně nárůst o 2 407 korun, v procentech jde o navýšení o 7,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, hospodářství, průmysl, mzdy, firmy, Jihočeský, mzda, Budějovický Budvar, Jihostroj, Robert Bosch GmbH, nemocnice, generální ředitel, Motor Jikov, Česko, Milan Černý, Jan Pěnkava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Řada jihočeských firem zvýší od ledna platy o šest až sedm procent  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.