Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Temelín dosáhl druhé nejvyšší výroby elektřiny, letos jsou v plánu dvě odstávky

Jaderná elektrárna Temelín loni zaznamenala druhou nejvyšší výrobu od spuštění v roce 2000. Energetici na letošní rok naplánovali celkem dvě odstávky, které potrvají dva měsíce.

Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 15,86 terawatthodin. Je to druhá nejvyšší hodnota od spuštění elektrárny v roce 2000. „Za loňským výsledkem se skrývá bezpečný provoz se spolehlivostí přes 99 procent, zvládnutí obou odstávek a kvalitní práce našich lidí i dodavatelů,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Pro letošní rok naplánovali zaměstnanci celkem dvě dvouměsíční odstávky. V polovině dubna odstaví personál nejprve první blok, ve druhé polovině července pak dojde na druhý blok.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín společně zvýšily meziročně výrobu o tři procenta. „Dohromady dodaly do přenosové sítě 30,73 terawatthodin bezemisní elektřiny. Mimo jiné tak ušetřily 22,5 milionů tun oxidu uhličitého. Téměř vyrovnaly dosud rekordní výrobu, které dosáhly v roce 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 terawatthodin energie,“ shrnul Ladislav Kříž, mluvčí Skupiny ČEZ.

„Naší nejvyšší prioritou je bezpečný a spolehlivý provoz, ne dosahování rekordů, ale stále vidím prostor k dalšímu zlepšování. Jsme si vědomi toho, jak je bezemisní a spolehlivá dodávka elektřiny důležitá. V novém roce se proto soustředíme především na stabilní provoz a dobré zvládnutí odstávek, což nebude s ohledem na ochranná opatření proti covidu i na rozsah investic jednoduché,“ dodal představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Ohodnoť článek

Foto ČEZ

Štítky Temelín, elektrárna, elektřina, výroba, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Jan Kruml, Ladislav Kříž, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Temelín dosáhl druhé nejvyšší výroby elektřiny, letos jsou v plánu dvě odstávky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.