Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budvar zprovozní na jaře novou plechovkovou linku za 300 milionů

Budějovický Budvar zprovozní na jaře novou linku na stáčení piva do plechovek. Investuje do ní kolem 300 milionů korun. Chce také zahájit projektovou přípravu na stavbu nové varny, což bude investice kolem půl miliardy korun. Stavět ji chce v roce 2023. Problémem jsou rostoucí náklady, meziročně za vstupy vydá Budvar přes sto milionů korun navíc, řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Hodinová kapacita nové linky na plechovky bude 55 tisíc kusů. Současná linka jich zvládla 35 tisíc za hodinu. Nová se rozjede zřejmě v březnu. „Hala se podařila připravit a z většiny už instalujeme technologie, abychom v únoru doinstalovali a postupně naběhli zkušební provoz,“ řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Původní linka zatím zůstane jako záloha, později ji Budvar zřejmě prodá.

Prodeje plechovek předloni Budvaru meziročně stouply takřka o pětinu. V roce 2019 prodal v plechu přes pětinu piva, zhruba 370 tisíc hektolitrů. „Je to globální trend, u spotřebitelů čím dál oblíbenější balení. Ze všech exportních trhů vidíme, že poptávka po plechovkách roste dvoucifernými čísly již několik let za sebou, a naše současná linka je už v sezoně za hranou své kapacity,“ řekl ředitel.

Přípravy na novou varnu

Náklady na plechovky zároveň výrazně stoupají. Dodavatelé zdražili Budvaru plechovky o nižší desítky procent, kvůli rostoucím cenám hliníku, ale i proto, že kov samotný na trhu chybí. Národní pivovar prodá kolem dvou třetin piva jako balené.

„Nepamatujeme takové zdražování vstupů a míru nejistoty, se kterou do roku vstupujeme. Zdražují i stavební práce, u některých projektů to vyvolává otazníky, zda-li je v této chvíli spouštět nebo oddalovat. Teď začít stavět se nezdá jako úplně správná doba. Jenom v tom, co budeme platit meziročně navíc za vstupy, jsme vysoko přes sto milionů korun,“ řekl ředitel.

Budvar čeká tržby přes tři miliardy korun a dosud nejvyšší výstav

Budějovický Budvar čeká za letošní rok tržby přes tři miliardy korun a historicky nejvyšší výstav. Dařilo se hlavně v exportu, rostly prodeje na všech deseti hlavních trzích, kam pivovar vyváží. Příští rok čeká Budvar změny spotřebitelského...

V letošním roce chce rovněž Budvar zahájit projektovou přípravu na novou varnu. Stavět ji chce v roce 2023. Jde o poslední z rozvojových investic v souhrnné výši dvou miliard korun, které začaly v roce 2015. Až skončí, výstav by měl dosáhnout dvou milionů hektolitrů.

V letech 2023 a 2024 chce Budvar investovat do dvou nových linek na stáčení do lahví. Nyní má tři, jednu pořídil předloni, další dvě jsou staré asi 15 let.

Budvar se 670 zaměstnanci v roce 2020 uvařil 1,73 milionu hektolitrů piva, nejvíc za 125 let existence. Tržby z prodeje výrobků a služeb stouply o 0,4 procenta na 2,81 miliardy Kč, byly rekordní. Čistý obrat překročil druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Budvar zvýšil předloni zisk po zdanění o necelých deset procent na 305 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy. Za loňský rok čeká Budvar tržby přes tři miliardy korun a historicky nejvyšší výstav. Dařilo se hlavně v exportu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějovický Budvar

Štítky ČR, pivo, trh, Budvar, České Budějovice, Budějovický Budvar, plechovka, Petr Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar zprovozní na jaře novou plechovkovou linku za 300 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.