Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Připravte si kvůli omikronu krizový model, doporučil hejtman Kuba firmám a obcím

V areálu českobudějovického výstaviště vznikne nové testovací centrum. Informoval o tom Jihočeský kraj po zasedání krizového štábu, který řešil přípravu na variantu koronaviru omikron. Zástupci firem a obcí by si podle hejtmana Martina Kuby (ODS) měli připravit krizový scénář.

„Jsme na tom v této chvíli lépe než ostatní kraje, ale musíme si především říct, co se bude dít dál s blížícím se omikronem,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS). Připomněl také, že v některých krajích republiky už varianta omikron tvoří 60 až 70 procent nakažených. 

Kuba varoval před tempem nástupu omikronu ve Velké Británi či Francii, kde od začátku ledna přibývá přes 200 tisíc nových případů denně. „Nová varianta napadne razantně a velice rychle velkou část populace a my se musíme připravit na to, jak bude fungovat kritická infrastruktura - hasiči, policisti, zdravotníci, energetici, ale i doprava, když jim najednou dojdou lidi,“ sdělil Kuba. 

Připravují plán na testování v nemocnicích

„Doporučuji všem institucím a firmám a také starostkám a starostům jihočeských obcí, aby si krizový model připravili. Bavíme se třeba i o zkrácení izolace či karantény tak, aby se život v zemi nezastavil. To se bude muset ovšem řešit na úrovni vlády,“ dodal hejtman.

Krizový štáb mimo jiné rozhodl o vybudování nového testovacího místa na v areálu českobudějovického výstaviště v pavilonu T2. Fungovat by mělo zhruba od poloviny ledna. „Pro zdravotníky bude tato situace znamenat velký nápor na PCR testování. Kraj do konce týdne představí nový a navýšený systém testování tak, aby každá okresní nemocnice byla schopna testovat 1 500 až 2 000 lidí denně,“ přidal mluvčí Jihočeského kraje David Hocke

Krizový štáb rozhodl také o uvolnění devíti tisíc respirátorů FFP 1 z krajského skladu hmotných rezerv pro potřeby škol a školských zařízeních zřizovaných krajem.

Ke středečnímu odpoledni přibylo v kraji 667 nových případů covidu-19. Aktivních případů je 6 310. „Mezi nově hlášenými případy se stále více objevují importovaná onemocnění. Ze sousedních zemí se jedná opakovaně o Rakousko, Slovensko či Polsko. Dnes evidujeme mimo jiné šest onemocnění importovaných z Maďarska a dvě z Velké Británie. Je jasné, že v zemích, které nyní zažívají velmi dynamický růst incidence kvůli variantě omikron, je nyní riziko infekce velmi vysoké. Naši spoluobčané by s tím měli počítat a po návratu především z červených zemí a těch s velmi vysokým rizikem se chovat ohleduplně a dodržet platná opatření,“ shrnula ve středu ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jihočeský kraj, Martin Kuba, omikron. koronavirus, covid, krizový štáb, ODS, Francie, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Polsko, Velká Británie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Připravte si kvůli omikronu krizový model, doporučil hejtman Kuba firmám a obcím  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.