Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skončila těžba dřeva u Vrbenských rybníků. Mohla poškodit chráněné druhy

V přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na okraji Českých Budějovic skončila těžba dřeva, která mohla ohrozit chráněné druhy zvířat a rostlin. Práce se tam prováděly v rozporu s plánem péče. Jak rozsáhlé budou případné následky, by se mělo ukázat na jaře.

O ukončení těžby dřeva v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na okraji Českých Budějovic informovala Česká pirátská strana. Podle ní státní podnik Lesy České republiky rozhodl o těžbě v rozporu s plánem péče. Práce se prováděly u rybníku Černiš. 

„Dlouhodobě se věnuji ochraně životního prostředí a nemohla jsem si nevšimnout poškozování rezervace. Chráněných kousků krajiny není mnoho a je důležité se k nim chovat s adekvátní péči, je v nich totiž uložené naše přírodní dědictví,“ uvedla opoziční krajská zastupitelka Lucie Korytářová (Piráti).

„Správkyně rezervace z krajského úřadu obratem kácení zastavila a na další den svolala jednání přímo na místě. Chtěl bych moc poděkovat za aktivní přístup,“ sdělil další krajský zastupitel Dan Leština (Piráti). 

Nyní se bude čekat do jara

„Kácení prováděla firma pověřená státním podnikem Lesy České republiky, aby se zpracovalo především dříví v porostu poškozeném červnovou vichřicí. Myslím, že jde o příklad toho, jak přetíženost lesníků omezuje jejich možnosti být fyzicky v lese a mít přehled, co se v něm děje. Lesník znalý místní situace by například jistě věděl, že je v plánu péče navržen bezzásahový režim lesa nebo že se tahá dřevo přes louku s ocúny jesenními a prstnatci májovými,” přidal Leština. 

Budějcké Drbně se vyjádření státního podniku nepodařilo získat. Věc s ním ale už řešili zástupci Jihočeského kraje, který má na starosti zachování plánu péče v této a dalších přírodních rezervacích. „Není problém, když se polomy odstraní. Chyba je dělat to tímhle způsobem a v téhle době, obzvlášť když se to tahá přes louky, kde máme chráněné druhy. Když k nám podnět došel, začal krajský úřad jednat a práce se přerušily,“ informoval náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL). 

Nyní se bude čekat do jara. Pak bude jasnější, jaké škody práce napáchaly. Zároveň se rozhodne o dalším postupu. „Za ten podnět jsme byli pochopitelně rádi a uvítáme i další upozornění v podobných případech,“ dodal Talíř. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pirátská strana

Štítky Vrbenské rybníky, České Budějovice, lesy, jižní čechy, příroda, těžba, dřevo, přírodní rezervace, Česká pirátská strana, Lesy České republiky, Leština, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hošinský

Tak tohle nechápu. Když jsem žádal před pěti lety celé 2 roky na magistrátu města o radikální prořez borovic dnes již po letech vedle sebe nahuštěné borovice podél plotu ZŠ Vltava a parkoviště aut Bezdrevská 14 ohledně
velkého množství padajících silnějších větví, spousty tvrdých šišek, hromady jehličí a spousty skapávající pryskyřice z těchto borovic na auta které timto poškozují a nehledě na to že se pod nimi pohybují děti ze ZŠ Vltava.
Přijeli dva pracovníci a za ironických poznámek že stromy jsou krásné a pomalu jsem byl barbar, ořezali ze strany parkoviště aut ze 2 stromů cca 6 větví kam dosáhli ruční pilou na 3 - 5 metrové násadě.
A tady se kácí a ničí raz dva !!!

Pátek, 7. ledna 2022, 10:44Odpovědět

Skončila těžba dřeva u Vrbenských rybníků. Mohla poškodit chráněné druhy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.