Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeské nemocnice trojnásobně navýší kapacitu testů na koronavirus

Laboratoře jihočeských nemocnic navýší kapacitu PCR testů na koronavirus. V současnosti analyzují 20 tisíc vzorků týdně, nově by jich mělo být trojnásobně více. Navýšení kapacity umožní nové přístroje, které nemocnice nakoupí za přibližně 21 milionů korun. Novináře o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová. Navýšením kapacity nemocnice reagují hlavně na nástup varianty koronaviru omikron, kdy se nemoc šíří výrazně rychleji.

„Dnes je kapacita laboratoří v kraji na 20 tisíc vzorků týdně. Při kulminaci poslední covidové vlny už byla tato kapacita hraniční,“ uvedla ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Podle ní bude nápor na analýzu vzorků intenzivnější i kvůli testování ve školách a ve firmách.

Jako první zvýší od příštího týdne kapacitu nemocnice v Českých Budějovicích a Strakonicích. „Do teď naše laboratoře vyhodnotily denně maximálně 500 vzorků. Nyní to bude až 1500 vzorků. Také se výrazně zkrátí čas k tomu potřebný. Více než 300 vzorků vyhodnotíme za 1,5 hodiny,“ uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Jihočeský kraj kromě toho připravuje zřízení velkokapacitního odběrového místa na českobudějovickém výstavišti, které pomůže vyšší počet vzorků odebírat. „O jeho zprovoznění bude hejtman včas Jihočechy informovat,“ uvedla mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Od začátku pandemie loni na jaře se prokázal covid-19 u 154 554 lidí. Vyléčilo se dosud 145 943 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 2 124 lidí. Hygienici nyní v kraji evidují 6487 pacientů s covidem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Jihočeský, COVID-19, Jihočeské nemocnice, a.s., Katharina Cibbini-Koželuch, Nemocnice České Budějovice, Zuzana Roithová, Tomáš Fiala, Strakonice, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské nemocnice trojnásobně navýší kapacitu testů na koronavirus  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.