Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý poslanec Rozner čelí obžalobě kvůli výrokům o romském táboře v Letech

Státní zastupitelství obžalovalo bývalého poslance SPD Miloslava Roznera. Důvodem jsou jeho výroky o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku. Dnes už bývalý poslanec ho označil za „neexistující pseudokoncentrák“. Podání žaloby je nyní možné, protože Rozner neobhájil poslanecký mandát.

O podání obžaloby v pátek informovala Česká televize s odvoláním na obvodní státní zástupkyni pro Prahu 4 Blanku Valsamisovou„Obžaloba na Miloslava Roznera byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 4,“ sdělila státní zástupkyně pro Českou televizi.

Výrok o „neexistujícím pseudokoncentráku“ Rozner prohlásil, když kritizoval rozhodnutí vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL odkoupit za přibližně 451 milionů korun vepřín stojící u pietního místa v Letech. Policie chtěla Roznera obvinit už v roce 2018, měl ale poslaneckou imunitu a sněmovna ho ke stíhání nevydala.

Končící poslanec SPD Rozner se chce víc věnovat rodině a kapele Argema

Jihočeský poslanec SPD Miloslav Rozner, který neobhájil mandát do Sněmovny, nechce z politiky úplně odejít. Hodlá se ale víc věnovat rodině a manažerské práci pro rockovou skupinu Argema, jež příští rok oslaví 40 let. To, že ve volbách neuspěl,...

Rozner loni poslanecký mandát neobhájil a o imunitu přišel. Policie ho poté obvinila z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Loni v prosinci podal Rozner proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, tu ale státní zastupitelství zamítlo.

Miloslav Rozner ČTK loni v říjnu řekl, že obvinění pokládá za absurdní. „Ve svém projevu na vnitrostranickém neveřejném zasedání jsem rozhodně nepopíral genocidu, ale hovořil o předraženém odkupu vepřína z veřejných zdrojů dle mého názoru zrealizovaném zcela netransparentním způsobem,“ uvedl Rozner. Už dříve na plénu sněmovny prohlásil, že jeho vyjádření nemělo za cíl zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace.

Takzvaný cikánský tábor byl otevřen v srpnu 1940 v Letech u Písku a u obce Hodonín u Kunštátu na Moravě na místě původních kárných pracovních a později sběrných táborů. Tábory byly přestupní stanicí protektorátních Romů do Osvětimi. Za dobu jeho existence, od srpna 1942 do srpna 1943, prošlo letským táborem zhruba 1 300 lidí, přičemž 326 z nich zemřelo, uvádí web Muzea romské kultury. Podle serveru holocaust.cz bylo v rámci nacistického pronásledování zavražděno více než 5000 Romů, Sintů a dalších osob označených za cikány z území dnešní České republiky.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPD

Štítky miroslav rozner, poslanec, státní zastupitelství, výrok, lety, Miloslav Rozner, Státní zastupitelství ČR, Písek, Svoboda a přímá demokracie, Česká televize, Obvodní soud pro Prahu 4, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý poslanec Rozner čelí obžalobě kvůli výrokům o romském táboře v Letech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.