Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Temelín zavře kvůli covidu infocentrum, zvýší kapacitu očkování

Jaderná elektrárna Temelín zavře ode dneška své infocentrum, posílí tak opatření proti koronaviru. Nemocných s covidem je v elektrárně méně než procento ze 1 300 zaměstnanců. Temelín zvýšil i kapacitu očkování v areálu, tento týden přidá k původnímu jednomu termínu další.

„Situace na elektrárně je příznivá. Aktuálně evidujeme méně než jedno procento nemocných z celkového počtu 1300 zaměstnanců. Situaci ale nepodceňujeme a opatření přijímáme s předstihem,“ uvedl minulý týden temelínský mluvčí Marek Sviták.

ČEZ v Temelíně snížil kapacitu jídelen, víc lidí také opět pracuje z domova. Zvýšil i kapacitu očkování, které bude v Temelíně bude tento týden. K původnímu jednomu termínu přidal pro velký zájem další.

Očkování je dobrovolné

Alespoň dvě očkovací dávky má v Temelíně téměř 90 procent pracovníků. Očkování v Temelíně je dobrovolné. Lidé si mohou vybrat z vakcín Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson.

„Jsme si vědomi toho, že naše elektrárny jsou součástí kritické infrastruktury České republiky. Proto jsme, tak jako v minulosti, s předstihem přijali řadu ochranných opatření, od zákazu návštěv, omezení služebních cest, až po maximální podporu očkování a testování,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel útvaru ochrana Skupiny ČEZ Daniel Rous.

ČEZ zavře v obou českých jaderných elektrárnách infocentra, posílí ale program komentovaných virtuálních prohlídek a počet on-line přednášek. Virtuální prohlídky Temelína a Dukovan přilákaly od prosince 2020 téměř 55 tisíc lidí, z toho byla řada žáků základních a středních škol.

V Temelíně, kde pracuje 1 300 lidí, posílili od poloviny listopadu provoz testovacího centra. Testy dělají každý všední den, v průměru přes 300 denně, v minulosti jich zvládali zdravotníci i tisíc denně. Opatření platí v Temelíně dlouhodobě. Povinné jsou respirátory ve vnitřních prostorách, na zastávkách a při spolujízdě. Využívá se práce z domova. Teploměry měří u vstupu do elektrárny lidem teplotu.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 0,3 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, energie, koronavirus, očkování, jaderná, Temelín, ČEZ, COVID-19, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Pfizer, Johnson & Johnson, Daniel Rous, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín zavře kvůli covidu infocentrum, zvýší kapacitu očkování  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.