Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Podíl nezaměstnaných na jihu Čech vzrostl, práci hledalo přes 12 tisíc lidí

Na konci prosince hledalo práci více než 12 tisíc Jihočechů, což je ve srovnání s listopadem o tisícovku více. Meziměšíčně poklesl počet volných pracovních míst. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V přesných číslech jihočeské pobočky Úřadu práce evidovaly ke konci prosince celkem 12 634 uchazečů o zaměstnání. V listopadu to bylo 11 276.

Podíl nezaměstnaných v okresech (%)

Č. Budějovice 2,4
Č. Krumlov 4,4
J. Hradec 2,2
Písek 2,5
Prachatice 2,8
Strakonice 2,9
Tábor 3,3

„Meziměsíčně se počet nezaměstnaných osob v kraji zvýšil o 12 procent. Obdobný trend vykazovaly všechny okresy kraje. V porovnání s minulým měsícem zaznamenaly nejvyšší nárůst počtu uchazečů o zaměstnání okresy Prachatice, Jindřichův Hradec a Strakonice,“ shrnula Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Ve všech třech okresech byl nárůst o více než 20 procent. 

Podíl nezaměstnaných osob činil 2,8 procenta a mezi kraji byla hodnota toho Jihočeského pátá nejnižší. V listopadu to pro srovnání bylo 2,5 procenta. 

Firmy potřebují dělníky a řidiče

„Ke konci prosince bylo v nabídce jihočeských úřadů práce celkem 20 279 volných pracovních míst. Meziročně se jejich počet zvýšil o 8,9 procenta. Oproti minulému měsíci došlo ke snížení počtu pracovních míst o 3,1 procenta,“ zmínila Kubíková. 

„S příchodem zimy postupně končí sezónní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost. Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnostním opatřením příznivější. Oproti stejnému období prosince předchozího roku došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“ shrnuje údaje za celou republiku generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Firmy poptávají obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě nebo řidiče nákladních automobilů a uklízeče. 

Ohodnoť článek

Foto Budějcká Drbna

Štítky jižní čechy, ekonomika, nezaměstnanost, práce, Český statistický úřad, pracovní místo, Česko, Úřad práce České republiky, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Prachatice, Strakonice, Písek, Viktor Najmon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podíl nezaměstnaných na jihu Čech vzrostl, práci hledalo přes 12 tisíc lidí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.