Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějovice najmou za půl milionu rakouskou expertku na kulturu

V Českých Budějovicích pokračuje příprava kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Už brzy by se do akce měli více zapojit obyvatelé. Zástupci města na obě kola kandidatury vyčlenili zhruba 12 milionů korun. Z těchto peněz se bude financovat i externí expertka z Rakouska, která má Budějovicím pomoci.

Radní v pondělí schválili veřejnou zakázku na externího experta pro rozvoj kultury v Českých Budějovicích. Bude jím Sylvia Amann z Rakouska. Ta bude řešit mimo jiné připravovanou kulturní koncepci a strategii, kterou budou schvalovat zastupitelé. Jde o důležitý dokument pro kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury (EHMK).

 „Je k tomu plně kvalifikovaná. Má znalosti v oblasti kulturního managementu a pět let byla členkou hodnotícího panelu, jenž vybíral kandidátská města,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

„Kandidatura na titul EHMK je velmi specifickou činností. V pořadatelských týmech jsou zpravidla experti se zkušeností z jiných kandidátských měst. V našem týmu máme aktivní zkušenost z Plzně 2015, ale to samozřejmě nestačí. Potřebujeme širší kontext a zahraniční zkušenost. Proto jsme oslovili rakouskou kolegyni věnující se dlouhodobě kulturním strategiím měst Sylvii Amman. Ta byla v letech 2015-2020 dokonce členkou hodnotícího a monitorovacího panelu EHMK. Během toho hodnotila více jak 160 přihlášek. Taková zkušenost je pro nás velmi cenná,“ tvrdí Lukáš Černý, manažer kandidatury za spolek Budějovice 2028, jenž má kandidaturu na starosti. 

Projekt představí městské části

Zakázka vyjde město na 475 tisíc korun. Podle Thomy budou peníze součástí schváleného rozpočtu na obě dvě kola kandidatury. „Zastupitelstvo na ně odsouhlasilo částku přibližně 12 milionů korun,“ upřesňuje náměstek. 

V budoucnu by se nejen obyvatelé města měli dozvědět více o projektu (Kul)turista. To je jedna ze stěžejních akcí, jenž má provázet přípravu kandidatury. „Půjde o sérii aktivit pořádaných místními kulturními aktéry, zájmovými spolky, školami a aktivními občany napříč celým městem, zejména v městských čtvrtích mimo historické centrum. Tyto aktivity by měli pořádat a připravovat samotní obyvatelé, zájmové spolky nebo třeba školy jednotlivých čtvrtí. Jednotlivé městské čtvrti budou moci představit to nejzajímavější ze svých kulturních tradic a přilákat do své čtvrti obyvatele města, kteří se stanou jakýmsi kulturním turistou ve vlastním městě,“ popisuje Černý. 

Kraj podpoří kandidaturu Budějovic na evropské město kultury, zapojit se mohou i lidé

Zástupci Jihočeského kraje a Českých Budějovic podepsali memorandum o spolupráci pro kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury. První kulturní projekty s tím spojené by měly vzniknout v příštím roce.

Cílem je zapojit obyvatele města do příprav kandidatury a oživit co nejvíce městských čtvrtí. Projekt se bude konat od začátku března do konce září. Každý měsíc by se měla představovat jedna městská část zbytku Budějovic. 

Brzo spustí marketingovou kampaň

Přihláška do prvního kola by se měla odevzdat v září tohoto roku. „Nyní začínáme jednání pracovních skupin vytvořených ze všech relevantních institucí a kulturních aktérů ve městě. Snažíme se do tvorby přihlášky zapojit skutečně co nejširší okruh osob. Cílem je vytvořit co nejvíce autentické a funkční kulturní vize pro Budějce a jejich obyvatele. Máme již k dispozici první výsledky veřejného průzkumu a vstupní analýzy pro tvorbu kulturní koncepce, která musí jít ruku v ruce s podáním samotné přihlášky. Pracujeme na formulaci základních tezí a tématu kandidatury,“ shrnuje současný stav Černý. 

Vznikla také vizuální identita ke kandidatuře. Spolek ji chce představit se spuštěním marketingové kampaně v nadcházejících týdnech. Kromě přihlášky chtějí jeho členové, aby už tato fáze přinesla změny a hmatatelné výsledky pro kulturní dění ve městě. Kandidaturu už oznámila například města Brno, Liberec či Jihlava. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kultura, České Budějovice, kandidatura, město, Rakousko, Juraj Thoma, projekt, Evropské hlavní město kultury, Občané pro Budějovice, Plzeň, Ammán, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice najmou za půl milionu rakouskou expertku na kulturu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.