Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V jižních Čechách se čekání na ortopedické operace prodloužilo až na tři roky

V jižních Čechách čekají na velké ortopedické operace tisíce pacientů. Čekací doby se prodloužily průměrně na dva až tři roky i víc. Je to hlavně kvůli pandemii koronaviru, ale i proto, že se prodlužuje délka života, přibývá pacientů a mnohdy se operují i devadesátiletí. V písecké nemocnici dohnali skluz za loňský lockdown v létě, aktuální výpadek doženou do půlroku.

U velkých ortopedických operací nejsou výjimkou ani devadesátiletí či starší pacienti. „Čekací doby se aktuálně prodloužily v průměru na dva až tři roky i více. Ovšem nejvážnější stavy se operují přednostně, a to maximálně do roka. Naši ortopedi se snažili zmírnit ten covidový skluz už loni v létě, ale stejně to bude trvat roky, než se dostaneme na původní stav,“ řekla ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Na ortopediích se loni hodně operovalo v létě. Personál byl o prázdninách přetížený. „Operativa se těžce dohání, protože teď je opět péče částečně odložená. Dokud budeme mít pacienty na covidových jipkách, na ARO, nemůžou se dělat složité operace. Pooperační pokoje se změnily na jipové, jipové na arové, abychom navýšili kapacitu pro nárůst počtu covidových pacientů, kteří vyžadovali intenzivní péči,“ řekla ředitelka holdingu.

Operují stovky kolenních implantátů

V písecké nemocnici dohnali loni skluz přes léto. Zaměstnanci ortopedického oddělení měli méně dovolené. „Spousta lidí se operovala mimo plán. Aktuální útlum se budeme snažit dohnat, jako se to podařilo minulý rok. Vzhledem k tomu, že ten propad nebyl tak velký, myslíme si, že to během půl roku zvládneme,“ uvedl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Když měli v tamní nemocnici 50 covidových pacientů, z toho až sedm na ARO, scházeli anesteziologové a sálové sestry pro běžné operace. „Sjeli jsme na tři sály, to znamená na poloviční kapacitu,“ řekl Holan. Od pondělí 24. ledna by chtěl, aby se operovalo ve standardním režimu.

Čekací doby na totální endoprotézy jsou podle ředitele stále zhruba stejné. U kolen něco přes rok, u kyčlí do roka. „To je stabilní stav už řadu let. Ale bolavé nekrózy jsme dělali pořád. Nikdy jsme elektivní péči úplně neutlumili. Stav, kapacita lůžkového fondu a personál nám umožnil pořád obsluhovat plánované výkony na ortopedii, chirurgii, gynekologii,“ řekl Holan. Všeobecně se odkládala péče i u mnoha pacientů interních oddělení, dodal.

Podle Roithové se na operačním skluzu projevuje i fakt, že lidé se dožívají vyššího věku. Operují se tak i devadesátiletí. „Krčky po úraze, ale i neúrazové artrózy se operují ve velmi pokročilém věku. To se dřív nedělalo. Kromě toho jsme začali před třemi čtyřmi lety operovat i kolenní implantáty, v mnohem větší míře než dřív, kdy jich bylo pár desítek. Dnes jsou to stovky. To všechno zabírá kapacitu na operačních sálech a způsobuje větší tlak na operativu,“ řekla Roithová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, ortopedie, Jihočeský, AUDIO, Jihočeský kraj, pacient, léto, pandemie covidu-19, Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách se čekání na ortopedické operace prodloužilo až na tři roky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.