Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava ulice nám poničila dům, zlobí se firma. Na město podala žalobu

Když město České Budějovice rekonstruovalo Novohradskou ulici, asi nečekalo, že investice skončí žalobou. Tu podala místní firma jako majitel jednoho z objektů, protože se domnívá, že práce dům poničily.

Žalobu podala společnost Demedal, která v Novohradské ulici podniká. Místní si na stavební práce za poslední roky už zvykli. V sousední Alešově ulici se totiž stavělo už v roce 2017, kdy tam vznikala cyklostezka.

„K bourání vozovky použili hydraulická vibrační kladiva. V té době se nám v důsledku otřesů objevily trhliny na domě Novohradská 18. Tyto trhliny nebyly staticky nijak významné, a tak jsme neuplatňovali žádné opravy s tím, že až se někdy bude provádět oprava fasády, spláchne se to s ní,“ vzpomíná Renata Pourová ze společnosti Demedal.

Město je přesvědčeno, že škodu nezpůsobilo

V roce 2019 však odstartovaly další stavební práce. Jejich součástí byla také oprava povrchu silnice v ulici Novohradská. „Pak ale v červnu magistrát rozhodl, že se navíc bude rekonstruovat celá konstrukce vozovky v prostoru autobusové zastávky Průmyslová před našim objektem, o čemž jsme nebyli vůbec informováni,“ popisuje Pourová.

Vybraná firma opět použila hydraulickou techniku, tentokrát ve vzdálenosti 2,4 metru od fasády domu. „V důsledku toho praskla klenba nad sklepním prostorem a vzhledem k riziku její destrukce jsme požádali zhotovitele, aby ze své povinné pojistky stavby klenbu opravil. Na to zareagoval Magistrát města České Budějovice jako investor - stavebník a začal nepochopitelný kolotoč odmítání zavinění a svádění viny na nás, jako majitele objektu,“ vysvětluje Pourová.

Podle Renaty Pourové práce způsobily trhliny v klenbě. 

Podle ní došlo k opomenutí řady povinností, které udává stavební zákon a související vyhlášky, a kvůli tomu se porušila stabilita stropní konstrukce domu.

„Magistrát sice nechal provést po více než třech měsících mohutnou výdřevu (podepření stropu, pozn. redakce) pod klenbou, aby mohl dokončit rekonstrukci ulice, ale pokračování stavby v roce 2020 opět při využití vibračních mechanizmů vyvolalo pokračování trhlin. V květnu roku 2021 nás magistrát vyzval, abychom od něj odkoupili provedenou výdřevu za zhruba 97 tisíc korun bez DPH, což jsme odmítli. Náš požadavek je neustále konstantní, a to uvedení objektu do původního stavu jako byl před rekonstrukcí vozovky,“ dodává Pourová.

Budějcká Drbna požádala o stanovisko i radnici. „Společností Demedal byla podána žaloba na náhradu škody uvedením do původního stavu. Nyní věc bude projednávat Okresní soud v Českých Budějovicích. Město je přesvědčeno, že žádnou škodu nezpůsobilo. Bližší informace však nemůžeme, vzhledem k probíhajícímu soudnímu sporu, sdělovat,“ vzkázalo právní oddělení magistrátu.

Dům v Novohradské ulici.

Radní už najali právní kancelář, která bude město v tomto sporu zastupovat. „Ten spor mezi městem a majitelem objektu se táhne poměrně dlouho, z toho důvodu se město rozhodlo, že si objedná právního zástupce,“ dodal primátor Jiří Svoboda (ANO).

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Renaty Pourové

Štítky rekonstrukce, dům, ulice, budějovice, novohradská, žaloba, České Budějovice, magistrát, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava ulice nám poničila dům, zlobí se firma. Na město podala žalobu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.