Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Táborskou zoo navštívilo rekordních 110 tisíc lidí

Táborskou zoo navštívilo loni rekordních 110 tisíc lidí. Oblíbené jsou tematické akce, ať už oslavy narozenin zvířat s doprovodným programem nebo speciální komentované prohlídky. V tiskové zprávě sdělil mluvčí zoo Filip Sušanka. Zoo Hluboká přilákala loni 270 tisíc lidí, což je i víc než průměr let před pandemií.

„Loňský rok byl z hlediska návštěvnosti nejlepším v historii naší zoo. Výrazný nárůst jsme zaznamenali hlavně v letních měsících. Díky rozlehlému přírodnímu areálu u nás ale nikdy nebylo přeplněno,“ řekl ředitel táborské zoo Evžen Korec. Do regionu podle něj láká tamní zoo převážně rodiny s dětmi. Oblíbené jsou oslavy narozenin zvířat nebo zvláštní komentované prohlídky včetně těch nočních. Stále víc lidí využívá zážitkové programy, jako je stát se na den ošetřovatelem či nocování v zoo.

„Posláním naší zoologické zahrady je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Právě příjmy ze vstupného a za zážitkové programy, které tvoří podstatnou část našich příjmů, nám umožňují toto základní poslání naplňovat,“ doplnil Korec.

Rekord byl 280 tisíc

Zoo v Hluboké nad Vltavou navštívilo loni 270 tisíc lidí. V prvním covidovém roce 2020 to bylo 201 tisíc návštěvníků. „Loňská návštěvnost je i lepší než předcovidová. Na to, že jsme měli zavřeno celý leden, únor, březen a v dubnu asi do desátého, tak je to návštěvnost luxusní. Největší je většinou v červenci, to bylo 70.000 lidí. V prosinci jsme měli historicky nejvíc lidí, 27.000, což je na prosinec opravdu hodně. Těch skoro třicet tisíc lidí přišlo díky akci vánočně nasvícená zoo,“ řekl ředitel zoo Vladimír Pokorný. V roce 2019 navštívilo zoo přes 280 tisíc lidí, historicky nejvíc.

Táborská zoo chystá letos řadu akcí. Největší bude letní zahradní slavnost připomínající 'narozeniny' zahrady, letos připadá na 30. července. Hlubocká zoo letos vedle jiného přestaví expozici sov.

V zoo na Hluboké pouští tygřata do venkovního výběhu, zatím se ostýchají

Dvě mláďata tygrů ussurijských budou už brzo vídat návštěvníci Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou. Včera měla tygřata poprvé možnost se podívat do venkovního výběhu, kam je budou chovatelé pouštět denně od 8.30 do 14 hodin. Zatím se...

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Zaměřuje se na chov a ochranu ohrožených druhů zvířat. Několik let se intenzivně věnuje chovu zubra evropského a jeho návratu do české krajiny. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.

Zoo v Hluboké nad Vltavou, která otevřela 1. května 1939, vznikla jako součást loveckého muzea založeného Schwarzenbergy. Od počátku cílí na zvířata žijící v České republice, ale chová i množství cizokrajných druhů. Jako jediná zoologická zahrada ve střední a západní Evropě chová od roku 2014 medvědy plavé. V zoo bylo koncem předloňského roku téměř 300 druhů zvířat v asi 2500 exemplářích, vyplývá z výroční zprávy. Areál se rozkládá na ploše přibližně šesti hektarů. Zřizovatelem zoo je Jihočeský kraj, letos jí dal provozní příspěvek 22 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michaela Jerhotová, Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou

Štítky ČR, příroda, zoo, Jihočeský, 2021, narozeniny, zoologická zahrada, slavnost, Evžen Korec, Zoo Hluboká, Hluboká nad Vltavou, Schwarzenbergové, Vladimír Pokorný, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborskou zoo navštívilo rekordních 110 tisíc lidí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.