Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radary v Krumlově za dva měsíce změřily šest tisíc případů překročení rychlosti

Dva radary měří od listopadu rychlost na dvou nejvytíženějších tazích v Českém Krumlově. Přístroje zaznamenaly přes šest tisíc případů, kdy řidiči překročili rychlost. Rozpočet města díky novince získal téměř dva miliony korun.

Radary měří rychlost na dvou usecích na Chvalšinské a Objíždkové ulici. Fungují nepřetržitě a přibližně 70 procent případů překročení rychlosti se děje na Objížďkové ulici. 

„Nejvíce záznamů o přestupku je v rychlostní kategorii 60 a 70 km/h. Taková rychlost je v podmínkách obce již velmi riziková a možnost ohrožení ostatních účastníků silničního provozu poměrně vysoká,“ uvádí vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Jan Sládek.

Řidiči mohou zaplatit více než dva tisíce 

„Z dosavadních dat rozhodně nelze usuzovat budoucí vývoj měření, protože se jedná zatím o velice krátký časový úsek. Je však zřejmé, že dochází k hojnému porušování nejvyšší dovolené rychlosti. Průměrný počet denních překročení rychlosti má zatím klesající tendenci. Měsíční průměr klesl z listopadových 133 záznamů denně na prosincových 81,“ přidává Sládek.

Kromě Čechů rychlost poručují také řidiči z Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Podle města se provoz ve Chvalšinské ulici zklidnil a zlepšila se plynulost provozu. „Podle některých řidičů se díky plynulejšímu průjezdu lépe odhaduje doba jízdy vozidel a snáze se tak například odbočuje z vedlejších komunikací nebo přechází přes přechody pro chodce,“ tvrdí mluvčí radnice Petra Nestávalová

Výsledky měření má na starosti správní odbor města, který odesílá výzvu k uhrazené finanční částky. Ta se může dostat až na 2,5 tisíce korun. „V případě, že je částka včas uhrazena, případ je ukončen. Neuhradí-li provozovatel vozidla částku, nebo částku uhradí pozdě, provádíme šetření ke zjištění řidiče vozidla a případná opožděná platba musí být ze zákona vrácena. Není-li řidič usvědčen, je zahájeno správní řízení o přestupku s provozovatelem vozidla. Ve správním řízení může být uložena pokuta až 5 tisíc korun,“ vysvětluje vedoucí Odboru správního Jitka Bláhová.  

Město vybralo téměř dva miliony 

Pokud se věc vyřeší výzvou či rozhodnutím o přestupku, nepřijde řidič o body a nečeká ho ani žádný záznam o přestupku. „Dojde-li k projednávání věci s řidičem, lze uložit jak pokutu, tak zákaz činnosti a dochází k záznamu v bodovém hodnocení řidiče a je také proveden záznam o přestupku v kartě řidiče,“ dodává Jitka Bláhová.

Za první dva měsíce fungování radarů činí příjem města z pokut zhruba 1,7 milionu korun. „Z příjmů je hrazen samotný provoz radarového systému, případně další výdaje městského rozpočtu, které schválí zastupitelstvo. Celkovou ekonomiku lze ovšem hodnotit až v delším časovém úseku minimálně půl roku,“ dodává Nestávalová. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, radar, město, rychlost, auto, doprava, Jan Sládek, Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radary v Krumlově za dva měsíce změřily šest tisíc případů překročení rychlosti  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.