Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech zemřelo meziročně skoro o tisíc víc lidí, mohl za to i koronavirus

V Jihočeském kraji zemřelo předloni 7 800 lidí, meziročně o 915 víc. Vysoký nárůst úzce souvisel s koronavirovou pandemií. Nejčastější příčinou smrti byly v kraji nemoci oběhové soustavy, tvořily 35,3 procenta všech úmrtí. Covid byl čtvrtý nejčastější důvod. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Druhou nejčastější příčinou, proč Jihočeši umírali, byly nádory: na statistice se podílely asi pětinou. Třetí významnou příčinou úmrtí byly nemoci dýchací soustavy (8,7 procenta). V kraji zemřelo předloni v souvislosti s covidem 659 lidí. „Jednalo se o čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí v kraji,“ uvedli statistici. Koronavirus mělo 8,4 procenta zemřelých.

V Jihočeském kraji zemřelo předloni 4 006 mužů, téměř třetina ve věku 70 až 79 let. Nejčastěji umírali muži na nemoci oběhové soustavy, převládala chronická ischemická choroba srdeční. Předloni zemřelo na jihu Čech 3 794 žen, víc než pětině z nich bylo od 85 do 89 let. Nejvíc umíraly stejně jako muži na nemoci oběhové soustavy. V relativním vyjádření umírali v roce 2020 nejméně lidé v okrese České Budějovice, nejvíc na Táborsku.

Při dopravních nehodách v roce 2020 zemřelo 55 Jihočechů, z toho bylo 12 chodců a tři cyklisté. Dobrovolný odchod ze života – sebevraždu – zvolilo předloni v kraji 73 lidí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, úmrtí, ČSÚ, Jihočeský, 2020, COVID-19, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Česko, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech zemřelo meziročně skoro o tisíc víc lidí, mohl za to i koronavirus  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.