Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Důl u Budějovic skrývá chodby dlouhé šest kilometrů. Kraj je chce zpřístupnit

Jihočeský kraj plánuje zpřístupnění přírodní památku Orty. Místo vzniklo v druhé polovině 19. století a dnes důl tvoří chodby dlouhé zhruba šest kilometrů. Ty by měly být v budoucnu osvětlné a mimo jiné přístupné vozíčkářům.

Orty jsou bývalý kaolínový důl a také přírodní památka. Nachází se v katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice u Českých Budějovic. Obce, Správa jeskyní České republiky, Regionální rozvojová agentura jižních Čech a Jihočeský kraj chtějí, aby se místo zpřístupnulo veřejnosit jako turistický a vzdělávací areál.

„Jihočeský kraj není jen Hluboká a Krumlov. U nás existuje množství památek, které si zaslouží pozornost. V případě Ortů i záchranu,“ řekl náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

„Věřím, že když se na náměstí v Českých Budějovicích zeptáte 10 lidí, co to jsou Orty, tak bude devět z nich kroutit hlavou. Stejně tak když se zeptáte, kde se v okolí města těžil kaolín. A přitom plocha dolu je zhruba 12 hektarů, což není tak úplně málo,“ uvedl Talíř.

Chodby jsou vysoké pět metrů 

Areál vznikl v druhé polovině 19. století a inicioval ho Josef Hardtmuth, zakladatel firmy Koh-i-noor Hardtmuth. Ta ve Vídni a později v Českých Budějovicích vyráběla kameninové zboží a kamnové kachle.

„Surovinou byl právě kaolín dobývaný a plavený na Borku v dole Orty. Po technologické stránce se jedná o jeden z nejzajímavějších dochovaných historických důlních komplexů. Svým významem překračuje měřítko regionu a lze konstatovat, že na území České republiky nemá obdoby,“ popsal mluvčí Jihočeského kraje David Hocke

Důl je dlouhý šest kilometrů a tvoří ho chodby široké zhruba jeden a půl metru a vysoké v průměru pět metrů. „V plánu je zpřístupnění důlního díla Orty návštěvníkům včetně vozíčkářů, budova se zázemím, cesty pro pěší anebo třeba parkoviště. Samozřejmostí bude osvětlení podzemních prostor. Součástí projektu je i přírodní revitalizace blízké pískovny a napojení celého komplexu na turistické stezky a cyklostezky,“ zmínil Talíř.

Investorem má být právě kraj, zapojené obce bezplatně zapůjčí pozemky. Správa jeskyní České republiky bude mít na starosti odbornou pomoc při přípravě projektu a po dokončení převezme od Jihočeského kraje provoz. 

„Jsme teprve na začátku celého procesu. Přesnou cenu zatím nelze stanovit, ale budeme se pohybovat v řádu desítek milionů. Stejné je to i s časovým rámcem projektu. Čeká nás opravdu hodně práce, ale záchrana tohoto unikátního důlního díla za to stojí,“ uzavřel Talíř.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky jižní čechy, důl, orty, Borek, budějovice, kraj, Jihočeský kraj, České Budějovice, chodba, Orta, František Talíř, Česko, projekt, Regionální rozvojová agentura jižních Čech, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důl u Budějovic skrývá chodby dlouhé šest kilometrů. Kraj je chce zpřístupnit  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.