Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská města měla od milostivého léta větší očekávání, než je výsledek

Díky akci nazvané milostivé léto se Českým Budějovicím podařilo vyřešit nižší desítky případů, kdy lidé městu dlužili. Firma Bytes Tábor, která spravuje přes tři tisíce městských bytů, získala na jistině 207 tisíc korun. Jihočeský kraj obeslal všechny své dlužníky, ale nikdo z nich se neozval. Města očekávala od milostivého léta víc.

V Budějovicích se milostivé léto týkalo stovek exekucí, zejména dluhů z nájemného a pak jednotlivých případů exekucí ze sociálních dávek a záškoláctví. Město připravilo s odborem sociálních věcí a poskytovateli terénních sociálních služeb kampaň.

„Asi jsme od ní měli všichni větší očekávání, než byl její reálný dopad. Uvidíme, co se stane do konce lhůty 28. ledna. Z české povahy plyne, že se všechno řeší na poslední chvíli, možná se pět minut před dvanáctou objeví víc lidí, kteří budou schopni milostivé léto využít,“ řekl první náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Radnici se povedlo vyřešit nižší desítky případů, řekl náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN). Šlo jak o dluhy za nájem, tak o poplatky za odpad. „V příjmech bych to odhadl na nižší jednotky stovek tisíc korun,“ řekl Vojtko.

Firma získala přes 200 tisíc

Na žádost dlužníků skončilo od loňského listopadu do letošního ledna 60 exekucí, jež se týkaly dluhů u společnosti Bytes Tábor. U sedmi exekucí uhradili dlužníci jistinu poté, co vláda milostivé léto vyhlásila, dluh u exekutorského úřadu splatili hned v listopadu. U 53 exekucí zaplatili dlužníci jistinu ještě před vyhlášením milostivého léta. Díky akci tak Bytes získal na jistině 207 tisíc korun. 

„Vše se odehrálo v prvních šesti týdnech po vyhlášení milostivého léta a potom to ustalo. V lednu už jsme měli v tomto režimu ukončené pouze dvě exekuce. Tak, jak jsem v listopadu byla optimistická, že se nám díky tomuto režimu podaří umořit z dluhu za nájemné a služby, tak to v závěru nedopadlo dle mého očekávání,“ sdělila Jaromíra Kobianová, která má ve firmě na starost soudní vymáhání pohledávek.

Na táborském odboru financí vyřešili asi deset dluhů za poplatky za psa a odpady. „Tedy velmi malé množství,“ sdělila vedoucí odboru Dana Daňková.

Jihočeský kraj obeslal 19 dlužníků, kteří by mohli akce využít. „Osm dopisů se vrátilo jako nedoručených a ostatní na informaci nereagovali. Od žádného ze spolupracujících exekutorů nemáme informaci, že by kdokoli z dlužníků projevil zájem svůj dluh vůči Jihočeskému kraji vyřešit za nabízených zvýhodněných podmínek,“ řekla Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

Právní úpravu milostivého léta prosadili její autoři, poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL) a Patrik Nacher (ANO) loni v létě. Odhadovali, že pro dlužníky by mohla v Česku skončit až třetina ze zhruba 4,5 milionu exekucí. Dluhů se tak mohla zbavit až polovina z více než 700 tisíc lidí, kteří mají exekuce u veřejných institucí. Milostivé léto se týká lidí s exekucemi na dluh u dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb či státních a polostátních firem, jako je ČEZ. Pokud od 28. října do 28. ledna dlužníci splatí původní dlužnou částku neboli jistinu a odměnu 908 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, exekuce, Jihočeský, léto, dlužník, České Budějovice, Jihočeský kraj, Viktor Vojtko, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Marek Výborný, Patrik Nacher

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města měla od milostivého léta větší očekávání, než je výsledek  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.