Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech vzniknou místa pro obytné vozy. Chceme být Skandinávií pro karavaning, říká Kuba

Bezmála 30 žádostí dorazilo do dotačního programu Jihočeského kraje, který přispívá na vznik a modernizaci míst pro karavany. Cílem projektu je podpořit cestování v obytných vozech a přívěsech, o což je v posledních letech v Evropě stále větší zájem.

„Karavaning je významným turistickým segmentem a vedení kraje jeho rozvoj velmi podporuje. Pro tento program jsme proto v rozpočtu vyčlenili pět a půl milionu korun. Jižní Čechy mají obrovský potenciál nádherné přírody a chceme, aby se staly ‚Skandinávií‘ pro karavaning. Proto potřebujeme nabídnout kvalitní zázemí, které je právě v severských zemích,“ vzkázal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Žádostí do dotační program, který podporuje budování a opravu karavanových stání, přišlo 27. „Co je naším cílem? Přiblížit krásnou jihočeskou krajinu lidem. Když se jim bude v našem kraji líbit, budou se sem rádi vracet a podpoří tak Jihočechy, kteří pracují v oblasti cestovním ruchu. Nyní je na území kraje 25 karavanových kempů, vidíme proto naději na významné zlepšení nabídky pro karavany přijíždějící na jih Čech,“ popsal náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Lipensko se připravuje na letní sezónu, která může patřit karavanům

Lipensko se i v těchto složitých podmínkách připravuje na letní sezónu. Důležitým fenoménem nadcházejícího léta bude karavan respektive obytný automobil. Podnikatelé na Lipensku intenzivně vnímají to, že karavany a obytné automobily budou hrát v...

Karavanům stačí místo se spolehlivou dodávkou elektřiny, vody a možností ekologické likvidace odpadu. Ve srovnání s Německem či Rakouskem je ale takových míst na jihu Čech velmi málo. To brzdí rozvoj této části cestovního ruchu, která je v posledních letech na vzestupu. V souvislosti s tím však začaly obytné vozy stát na nejrůznějších místech, kde za sebou někteří řidiči nechávají nepořádek. I kvůli tomu se snaží kraj přispět na místa určená pro obytné vozy. 

„Přímo na centrále jsme absolvovali řadu osobních setkání se zájemci o tento druh podpory cestovního ruchu. Kvůli množství dotazů jsme dokonce uspořádali informativní online seminář. Vzhledem k tomu, že finanční převis poptávky byl jeden milion korun, projednáme s vedením kraje možnost vypsání dalšího kola tohoto grantového programu,“ doplnil ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeská centrála cestovního ruchu

Štítky karavan, jižní čechy, cestování, turistika, turismus, cestovní ruchu, Česko, Kuba, Skandinávie, Jihočeský kraj, Evropa, cestovní ruch, Martin Kuba, ODS, Petr Soukup, František Talíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech vzniknou místa pro obytné vozy. Chceme být Skandinávií pro karavaning, říká Kuba  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.