Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští vojáci se po půl roce vrací z mise v Litvě

Působení strakonických vojáků, kteří byli půl roku na alianční misi předsunuté přítomnosti v Litvě, končí. Kromě trénování taktiky tam Jihočeši navázali nové kontakty a uspořádali také dvě sbírky. Na místě je vystřídá další jednotka složená hlavně z příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic.

„Prokázali jsme, že jsme schopni plnit úkoly ve prospěch Severoatlantické aliance a podílet se na posílení obranyschopnosti východního křídla NATO,“ zhodnotil major Roman Dvořák, který velel první protiletadlové jednotce v Litvě.

Vojáci měli za úkol chránit mezinárodní bojové uskupení, které je v Litvě pod německým velením, před vzdušným napadením. Výcvik vojákům přinesl cenné zkušenosti. „Ověřili jsme si naše taktické postupy a prohloubili součinnost s pozemními jednotkami ostatních armád NATO, kterým jsme zabezpečovali pozemní protivzdušnou obranu. Tuto schopnost v České republice neprocvičujeme až tak často,“ uvedl Dvořák.

Chránili vojenské transporty

Část vojáků měla na starosti logistické zabezpečení celého mezinárodního uskupení. Součástí jednotky byli i příslušníci Vojenské policie, kteří zajišťovali ochranu a doprovod vojenských transportů a kromě jiného asistovali při řízení dopravy.

„Příslušníci jednotky, bez ohledu na svou odbornost či profesi, získali v Litvě důležité zkušenosti z působení v mezinárodním prostředí. Velkým přínosem bylo také to, že jsme mohli naše poznatky sdílet s příslušníky jiných aliančních jednotek,“ popsal Dvořák.

Čeští vojáci v Litvě najezdili přes sto tisíc kilometrů. Spojku měnili 16 hodin

Vojáci ze strakonického 25. protiletadlového raketového pluku i nadále působí na misi v Litvě. Náročné úkoly tam plní také četa podpory, která má za úkol zásobovat jednotky materiálem, municí či jídlem. V terénu musí zvládnout pohyb v naprosté...

„Kromě základních dovedností jednotlivce si vojáci zvýšili fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. V neposlední řadě získali i nové přátele,“ zmínil Dvořák a doplnil, že v Litvě Jihočeši také pořádali některé mezinárodní sportovní soutěže. 

„Čeští vojáci také dokázali, že mají srdce na pravém místě a rádi pomohou i stovky kilometrů od domova. Uspořádali dvě dobrovolné sbírky. Výtěžek té první věnovali rodičům malého chlapce, který se léčí z následků nešťastné nehody. Peníze z druhé sbírky se chystají darovat jednomu z jihočeských dětských domovů. Během svého působení v Litvě se rovněž zapojili do hromadného darování krve,“ dodala kapitánka Jana Samcová, mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv eFP BG Litva

Štítky jižní čechy, Strakonice, litv, a armáda, vojáci, Litva, NATO, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští vojáci se po půl roce vrací z mise v Litvě  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.