Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Písek se zapojí do správy lávky u Borečnice. Nachází se na oblíbené turistické trase

Písek se bude podílet na správě bývalé plynové lávky přes řeku Otavu u Borečnice. Ta je součástí oblíbené turistické trasy, která vede z Písku na Zvíkov. O lávku se budou starat také obce Čížová a Vrcovice, v jejichž katastru se nachází.

„Část nákladů uhradí i Jihočeský kraj, jenž by měl lávku v únoru převzít do svého vlastnictví od společnosti E.ON. Ta přeložila plynové potrubí vedené po lávce pod dno řeky a již neměla důvod ji provozovat. Čtyřstrannou smlouvu o spolupráci při údržbě a spravování lávky schválilo zastupitelstvo,“ informovala mluvčí města Petra Měšťanová.

Město Písek bude hradit polovinu nákladů na povinné mostní prohlídky, druhou zaplatí Jihočeský kraj. „Obec Čížová bude zajišťovat běžnou údržbu kolem lávky a udržovat přístupové cesty na levém břehu Otavy a obec Vrcovice zajistí totéž na pravém břehu,“ řekla místostarostka Petra Trambová (Pro Písek). Náklady na mostní prohlídky se budou ročně pohybovat v řádu tisíců korun.

VIDEO: E.ON přesune plynovody ze dvou mostů pod říční dno. Zvýší tím bezpečnost

Hned na dvou místech na řece Otavě u Písku zmizí z mostních konstrukcí plynovodní potrubí, které spravuje společnost E.ON. Přesune se pod říční dno. U Zátaví využívá stavební firma podvrt řeky, u Borečnice pracuje podvodní bagr. Jedná se o...

Lávka lidem slouží od roku 1969, tehdy nahradila přívoz. „V letech 2017 a 2018 prošla generální rekonstrukcí, v následujících dvou letech E.ON pracoval na přeložení plynového potrubí pod dno řeky. Obce Vrcovice a Čížová i město Písek stály o zachování lávky, protože je v širokém okolí jedinou spojnicí mezi břehy. Navíc přes ni vede významná evropská turistická trasa E10 Sedláčkova stezka a Naučná stezka Od Ptáčkovny k Caisům, dále žlutá turistická značka, dálková cyklotrasa č. 12 – „Otavská cyklistická cesta“ a tematická cyklotrasa „Okolo Písku“,“ shrnula mluvčí. 

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky Písek, lávka, investice, turistická stezka, Borečnice, Vrcovice, Čížová, Otava, E.ON, Zvíkov, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek se zapojí do správy lávky u Borečnice. Nachází se na oblíbené turistické trase  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.