Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Křižíkova elektrárna v Táboře vyhlíží proměnu. Architekti nyní připravují studii

Město Tábor pokračuje v přípravě proměny Křižíkovy elektrárny na břehu řeky Lužnice. Kulturní centrum tam bude zaměřené na tři hlavní témata. Jeho budoucí podobu nyní navrhují architektonické ateliéry.

O posunu v přípravách informoval starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020). „Sešlo se nám sedm nabídek od ateliérů z celé republiky. Pracovní skupina vyhodnotila, že vybereme tři. Těm dáme objednávku za 50 tisíc korun na vytvoření koncepční studie. Tvorba tohoto materiálu potrvá čtyři až šest týdnů. Výsledky bychom měli mít v polovině dubna, poté pracovní skupina vybere nejvhodnější studii,“ popsal. 

Budoucí kreativní centrum má vzniknout v historickém objektu u řeky Lužnice. Uvnitř má být nová atraktivita nejen pro turisty. Po doknčení celého projektu představí dům tři hlavní témata - vynálezce a podnikatele Františka Křižíka, železniční trať Bechyňku a elektřinu.

Elektrárna vznikla u řeky vedle mostu elektrické dráhy v letech 1902 až 1903. Přes den měla posilovat proud na trati, v noci zajišťovat osvětlení Tábora. Záchrana areálu trvá již několik let. Město už do objektu investovalo nejméně 10 milionů korun.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Matoušek

Štítky křižík, elektráran, Tábor, kultura, František Křižík, Lužnice, elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křižíkova elektrárna v Táboře vyhlíží proměnu. Architekti nyní připravují studii  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.