Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Táborská zubřice se jmenuje Tamara. Jméno vybrali návštěvníci zoo

Jméno Tamara vybrali návštěvníci Zoo Tábor pro mladou samici zubra evropského. Své návrhy posílaly stovky lidí, pro Tamaru bylo celkem 144 hlasů. Táborská zahrada se dlouhodobě věnuje projektu, jehož cílem je návrat těchto zvířat do české přírody.

Mladé samici zubra evropského vybrali jméno návštěvníci zoologické zahrady v Táboře. „Zájem našich fanoušků a příznivců nás opravdu mile překvapil. Vítězné jméno Tamara nám navrhlo 144 lidí,“ říká ředitel Zoo Tábor Evžen Korec. Vítězové dostanou dárky a také si budou moci zvíře nakrmit při slavnostním křtu 23. dubna.

Ti, kteří jméno netrefili, nemusí zoufat. V zoo se totiž narodilo další zubří mládě, tentokrát samec. I nyní proto mohou zájemci posílat své návrhy. „Stejně jako u Tamary musí začínat na slabiku ´TA´, kterou máme přidělenou v plemenné knize. Tři jména už jsou ale obsazená – Tábor, Taran a Tajfun. Jinak necháváme volné pole fantazii,“ uvádí ředitel. 

Zahrada se dlouhodobě věnuje návratu těchto zvířat do české přírody. Snaha trvá od roku 2016. Tehdy pracovníci přivezli do areálu čtyři samice. V průběhu dalších let následovaly další přírůstky. 

„Program reintrodukce, tedy zpětného návratu zubra evropského do české přírody, je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Chceme u nás pravidelně odchovávat mláďata, která budou vypouštěna do přírodních rezervací u nás i v Evropě. K dnešnímu dni jsme už odchovali celkem osm mláďat,“ dodává Korec. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Tábor / Václav Kučera

Štítky zoo, Tábor, zubřice, tamara, jméno, příroda, Evžen Korec, zahrada, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zubřice se jmenuje Tamara. Jméno vybrali návštěvníci zoo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.