Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plavební komora Hněvkovické přehrady má nová vrata. Váží jako dva naložené kamiony

Jeden z největších mobilních jeřábů minulý týden umístil dolní vrata plavební komory na Hněvkovické přehradě. Konstrukce váží 70 tun, což je zhruba stejně jako dva plně naložené kamiony. Rekonstrukce vodního díla bude brzo hotová.

Projekt má na starosti společnost Metrostav. „V posledních letech jsme pracovali a pracujeme na několika významných vodních stavbách a takřka všechny jsou něčím unikátní. Hněvkovice vynikají tím, že vyšší průtočné kapacity dosáhneme snížením hrany přelivů i úpravou samotné plavební komory. Přitom plavební komorou se standardně povodňová voda vůbec nepřevádí. Projekt potvrdil, že pod vodou jsme jako doma – ostatně v tomto případě to platí doslova, protože v průběhu výstavby jsme pod hladinou museli vrtat, svářet, injektovat, kotvit i betonovat,“ popisuje Jan Prokeš ze společnosti Metrostav.

Dolní vrata umístil velký jeřáb. Nyní bude následovat mimo jiné jejich zprovoznění či instalace pohonů. Cílem investice je zvýšit kapacitu dvou polí bezpečnostního přelivu a upravit plavební komoru pro možnost převádění vody tak, aby přehrada dokázala bezpečně provést až desetitisíciletou povodeň. Hotovo má být do konce června letošního roku, plavební komora bude fungovat od 1. května. Práce začaly v květnu roku 2020. 

Vodní dílo Hněvkovice vzniklo v 80. letech 20. století jen pro potřeby jaderné elektrárny Temelín jako zásobárna chladicí vody. Dnes tvoří společně s vodním dílem Kořensko dva nejnovější stupně Vltavské kaskády.  Součástí díla je betonová hráz, plavební komora a vodní elektrárna. Investorem rekonstrukce je státní podnik Povodí Vltavy. Projekt spolufinancuje Ministerstvo zemědělství.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Metrostav

Štítky Hněvkovice, vrata, komora, lodě, investice, jeřáb, zdymadlo, vodní dílo, Vodní nádrž Hněvkovice, Metrostav, Jan Prokeš, Jaderná elektrárna Temelín, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavební komora Hněvkovické přehrady má nová vrata. Váží jako dva naložené kamiony  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.