Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Veterináři dokončili očkování hus z Nových Hradů proti ptačí chřipce, chov je zdravý

Veterináři dali již dvě očkovací dávky proti ptačí chřipce čtyřem hejnům hus z Rybářství Nové Hrady. Šlo o 818 ptáků. Výsledky testů po očkování jsou negativní, chov je zdravý. Státní veterinární správa (SVS) proto dnes ukončila v chovech mimořádná opatření. Třetí dávku dostanou ptáci zřejmě na podzim.

První dávku dostali ptáci v polovině února, bylo to první očkování proti nákaze v komerčním chovu v ČR. V chovu rybářství se loni prokázala nákaza, přišlo o 4 100 ptáků. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Byla to vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1, potenciálně přenosná na člověka.

„Nouzovou vakcinaci považujeme za jednoznačný úspěch, jde totiž o geneticky významný a jediný šlechtitelský chov českých hus v ČR svého druhu. Právě proto Státní veterinární správa využila možnosti udělit chovu výjimku a souhlasila s nouzovou vakcinací, aby se zamezilo opakovanému zavlečení nákazy do chovu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Druhou vakcínu dostaly husy 18. března. Veterináři pak odebrali vzorky, vyšly negativní. Krajští veterináři proto dnes ukončili všechna mimořádná opatření, jež platila kvůli dvěma ohniskům nákazy kolem Nových Hradů. „To znamená, že husy mohou opět být vypuštěné do venkovních výběhů chovů. Končí také veškerá omezení přemísťování hus do chovů a z chovů,“ popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Očkování je komplikované

Vakcína snižuje riziko, že se ptáci nakazí, chrání je před těžkým průběhem a snižuje množství vylučovaného viru při onemocnění. Plošná vakcinace drůbeže proti ptačí chřipce je obecně v EU zakázána. Udělit výjimku lze jen v odůvodněných případech, mezi něž patří genetické rezervy. Očkování je komplikované, třeba i kvůli tomu, že nelze odlišit postvakcinační a postinfekční protilátky.

Bylo to poprvé, co se v České republice očkovalo proti ptačí chřipce. „Co se týče komerčních chovů, tak nic takového tady (dosud) nebylo. Je to takzvaná nouzová vakcinace, z toho titulu, že se jedná o chov geneticky významný. My jsme ji chovateli nařídili, aby bylo chovné hejno chráněné před tím, aby se tam znovu objevila ptačí chřipka,“ řekl v únoru ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V chovu hus, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady, se ptačí chřipka potvrdila loni v listopadu. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5 000 ptáků, veterináři tam v listopadu a prosinci utratili postupně asi 4 100 ptáků. Po žádosti chovatele vybrali 420 hus z několika linií, které ušetřili, aby zůstalo šlechtění zachované. Byla to ptačí chřipka H5N1, která je potenciálně přenosná na člověka.

V Česku loni utratili veterináři kvůli ptačí chřipce zhruba čtvrt milionu ptáků. Letos zatím evidují devět ohnisek nákazy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, chov, zdraví, chřipka, drůbež, Nové Hrady, ptačí chřipka, husa, očkování, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Rybářství Nové Hrady, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři dokončili očkování hus z Nových Hradů proti ptačí chřipce, chov je zdravý  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.