Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vedení Prachatic čelí nařčení, že protiprávně přesunulo 36 milionů. Starosta Malý to odmítá

Prachatická radnice podle opozičního hnutí Pro Prachatice zpětnou úpravou výkazů až do roku 2009 odčerpala minimálně 36 milionů Kč, určených na obnovu vodovodů a kanalizací, a přesunula je do běžného rozpočtu. Taková retroaktivita není dle hnutí možná. Na facebookovém profilu to uvedl zastupitel hnutí a někdejší místostarosta Robert Zeman. Podle starosty Martina Malého (Nezávislí) je to nesmysl a Zeman jej tím chce dehonestovat před komunálními volbami.

„Loni jsem ale navíc zjistil, že účetní operací, tedy zpětnou úpravou výkazů až do roku 2009 o čerpání těchto prostředků, minimálně 36 milionů Kč přestalo být vázáno na opravy a staly se součástí běžného rozpočtu města. Jsou z nich placeny třeba opravy kina, parku. Ptal jsem se jak na ministerstvu zemědělství, tak specializované právní kanceláře, zda je taková retroaktivita právně možná. Pokaždé bylo napsáno, že nikoliv,“ uvádí Robert Zeman.

Podle starosty Martina Malého však nejde o zpětné zásahy do účetnictví, ale do takzvané pomocné evidence. Věc prý opakovaně konzultoval na ministerstvu zemědělství. „Řekli mi, že do nákladů u vodohospodářského majetku lze započítat i takzvané vyvolané investice. Když to řeknu jednoduše: když dáte do země rouru, vodovod nebo kanalizaci, tak můžete započítat i povrch komunikace nad ní, protože jste ho museli celý rozebrat, abyste tam ten kanál vyměnili. Na ministerstvu zemědělství mi řekli, že tenhle postup je naprosto v pořádku,“ zdůrazňuje Malý.

Od roku 2009 započítávalo město podle Malého náklady příliš přísně, takže zápočet revidovalo a upravilo v pomocné evidenci. To, že jde o správný postup, potvrdil radnici i městský auditor a také právní kancelář, na níž se radní obrátili. „Pan Zeman mě napadal na několika zastupitelstvech, že jsme provedli tuto úpravu. To, co říká je ale naprostý nesmysl. Je to záměrná dehonestace před volbami,“ domnívá se Malý.

Podle Zemana poslalo před měsícem několik zastupitelů ve věci dotaz vedení města. Odpověď by měli dostat v polovině dubna. „Moc bych si přál, aby město Prachatice peníze co nejdříve prokazatelně vrátilo zpět k účelům, pro které se vybírají v ceně vodného a stočného, a zároveň je oddělilo od rozpočtu města,“ doplňuje. Zeman byl prachatickým místostarostou v letech 1998 až 2002 a v letech 2010 až 2014. V letech 2002 až 2006 působil jako městský radní.

Prachatice, v nichž žije téměř 11.000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 292,5 milionu a výdaji 379 milionů korun. Schodek 86,5 milionu kryjí z přebytků hospodaření minulých let. Město chce letos investovat 145,2 milionu korun. Peníze dá například na opravu letního kina, Štěpánčina parku nebo na nový vodojem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři ,

Štítky Prachatice, zastupitel, správa, finance, spor, město, Martin Malý, radnice, oprava, ministerstvo zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Prachatic čelí nařčení, že protiprávně přesunulo 36 milionů. Starosta Malý to odmítá  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.