Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vedení budějcké radnice chce odejmout čestné občanství Valentině Těreškovové

Českobudějovičtí zastupitelé budou rozhodovat o odebrání čestného občanství Valentině Těreškovové, která byla první ženou ve vesmíru. Politička získala titul v roce 1979. Téma se v krajském městě řešilo loni na jaře.

Českobudějovičtí radní dnes rozhodli, že zastupitelstvu doporučí odebrat ruské političce čestné občanství. „Tento požadavek zazněl na minulém jednání zastupitelstva města a my jsme jej podpořili. Hlasovat se o něm bude 9. května 2022,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Pětaosmdesátiletá Těreškovová byla první ženou ve vesmíru, kam se dostala v roce 1963. Po návratu byla vyhlášena za Hrdinku Sovětského svazu. V letech 1966 až 1989 byla poslankyní Nejvyššího sovětu SSSR. Později se stala poslankyní Státní dumy. V roce 1975 mimochodem zavítala na jih Čech, v Písku si prohlédla textilní závod Jitex. 

Zastupitelé odebrali čestné občanství Zápotockému nebo Noskovi. První ženu ve vesmíru k nim zařadit odmítli

Velkou diskusi vyvolal na dnešním zastupitelstvu bod o odebrání čestného občanství Českých Budějovic Antonínu Zápotockému, Václavu Noskovi, Zdeňkovi Nejedlému a Zdeňkovi Fierlingerovi. Zastupitel Šimon Heller (KDU-ČSL) navrhl, aby bylo občanství...

„Poslankyně ruské Státní dumy patří k nejoddanějším Putinovým stoupencům a vyslovila se, že by tento člověk měl zůstat u moci tak dlouho, dokud mu to zdraví a zákony dovolí. Jako členka Státní dumy také podpořila invazi na Ukrajinu,“ sdělila mluvčí českobudějovické radnice Jitka Brůha Welzlová.

Odebrání čestného občanství řešili budějovičtí zastupitelé loni, kdy ho navrhl zastupitel Šimon Heller (KDU-ČSL). „Těreškovová se dlouhodobě podílí na ruském potažmo sovětském nedemokratickém režimu. Poslankyní Nejvyššího sovětu SSSR respektive Státní dumy je od roku 1966. Je iniciátorkou ústavního návrhu prodloužení mandátu prezidenta Vladimira Putina, který mu umožní zůstat u moci až do roku 2036,“ řekl tehdy. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky odebrání, občanství, budějovice, těreškovová, Valentina Těreškovová, Státní duma, Sovětský svaz, Vladimir Vladimirovič Putin, Jiří Svoboda, ANO 2011, Jitex, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Šimon Heller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kania

Dejte čestné občanství bojovníkovi za nezávislost Ukrajiny, Stepanu Banderovi.

Úterý, 12. dubna 2022, 20:09Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Jako první žena ve vesmíru mi Těreškovová nevadila a nebyl jsem proti aby byla čestnou občankou města. Jako žena, která podporuje a schvaluje válečné akce Ruska mi Těreškovová vadí a nechci aby byla čestnou občankou Českých Budějovic. Vzhledem k válečným zločinům kterých se Ruská armáda dopouští nemůže její osobní statečnost převážit na schvalováním války a válečných zločinů I zločinci mohou být stateční ale to není důvod si jich vážit.

Úterý, 12. dubna 2022, 08:49Odpovědět

Ing Vladimír

Samozřejmě, že Těreškovová za nic nemůže, ale čestné občanství vůbec neměla dostat. Za zvracení se čestné občanství nedává.

Úterý, 12. dubna 2022, 07:56Odpovědět

Vedení budějcké radnice chce odejmout čestné občanství Valentině Těreškovové  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.