Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nepromyšlený plán málem skončil smrtí březích oslic. Táborská zoo pomohla se záchranou

Smrtí více než 60 březích oslic málem skončil nepromyšlený podnikatelský záměr na Slovensku. Informovala o něm Zoo Tábor, která se zapojila do záchrany zvířat. Některá z nich skončila právě na jihu Čech.

Událost se řešila v uplynulých týdnech. Celý příběh začal nápadem slovenského rolnického družstva, jehož členové si všimli vysoké ceny oslího mléka. Družstvo si proto pořídilo největší stádo oslů plemene Romagnolo na Slovensku a vyvolalo hyperovulaci, aby všechny samice zabřezly. 

Poté vznikl problém. „Nenechali provést ultrazvukové vyšetření, aby zjistili počet zárodků. To je přitom při vyvolání hyperovulace naprostou nutností, protože pokud se mláďat vyvíjí víc, tak nepřežijí a ještě přímo ohrozí život klisny,“ vysvětlil ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Oslice Alice s mládětem. 

Vedení družstva si chybu uvědomilo pozdě. „Dohodli se s polskými jatky, že všechny březí oslice pošlou na smrt. Takovou prasárnu a neúctu k životu jsem už hodně dlouho neviděl. Zbytečné zabíjení zvířat naprosto odsuzuji, navíc pokud jde o březí samice s ověřeným původem. To soudného člověka snad ani nemůže napadnout,“ zlobil se Korec.

Nápad se nelíbil veterinářce a ošetřovatelům, kteří se o zvířata starali. Oslovili proto zoologické zahrady a nejrůznější soukromé chovatele. Díky tomu se podařilo samice zachránit. Do akce se zapojila také jihočeská zoologická zahrada. Ta pomáhala s hledáním případných majitelů a čtyři samice koupila. Nyní se nachází mimo areál zahrady. Dvěma už se narodila mláďata. 

„Bohužel další dvě měly velmi komplikovaný porod právě kvůli tomu, že měly dva plody, jednu jsme dokonce museli převézt na Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, kde ji nakonec zachránili. Jejich mláďata se však narodila už mrtvá. Potvrdilo se tím jen to, jak je zanedbání péče a neprovedení ultrazvukového vyšetření nebezpečné. Slušný chovatel by to nikdy nedopustil,“ přidal Korec. Zoo Tábor se dlouhodobě zapojuje do nejrůznějších aktivit, jejichž cílem je pomoci zvířatům. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Sušanka

Štítky tábor, zoo, zahrada, oslice, stádo, záchrana, Slovensko, jižní čechy, Evžen Korec, smrt, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Hovada,nic jiného a slušnějšího mě nenapadá !!

Úterý, 12. dubna 2022, 11:34Odpovědět

Nepromyšlený plán málem skončil smrtí březích oslic. Táborská zoo pomohla se záchranou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.