Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezi zámeckým parkem a rybníkem Svět vzniká stezka. Památkáři nesouhlasí s asfaltem

V Třeboni opravují chodník mezi rybníkem Svět a zámeckou zahradou. Vzniká tam stezka, kterou budou využívat chodci i cyklisté. Správa zámku ale není spokojená s asfaltem a požadovala jiný povrch. Podle kastelána by dlážděný terén mimo jiné lépe vsakoval dešťovou vodu. Lidé by nás umlátili čepicemi, reagoval s nadsázkou starosta.

Práce na chodníku u rybníka Svět začaly včera a potrvají do 30. června letošního roku. Vybraná firma buduje novou stezku podél oplocení zámeckého parku. Využívat ji budou chodci i cyklisté. „Investice vyjde na šest milionů korun,“ řekl Budějcké Drbně starosta Jan Váňa (ODS). 

Do projektu významně promlouval Národní památkový ústav (NPÚ), který je správcem rozlehlého areálu Státního zámku Třeboň. „Opravu jako takovou určitě vítáme. Jde o frekventovanou trasu, kterou využívají mimo jiné hosté lázní,“ sdělil redakci kastelán Vít Pávek

NPÚ ale nesouhlasí s asfaltem. Povrch podle Pávka svým sklonem ovlivní pozemky zámecké zahrady a okolní stromy. „Záchraně stromů může dopomoci právě skladba povrchu zamýšlené stezky se sklonem do zámeckého parku. Námi navrhovaný dlážděný terén by zajistil vsak dešťové vody, která se tak snáze dostane ke kořenům chráněných stromů, zatímco po asfaltovém povrchu a následném prudkém sklonu hráze by s minimálním vsakem stekla bez většího užitku,“ uvedl kastelán v prohlášení. 

Z kamenných odseků nemůžeme dělat cyklostezku, tvrdí starosta

Zároveň zmínil, že v případě dláždění by byla jednodušší následná údržba stezky. U asfaltu podle něj bude každá oprava znatelná a za pár let bude stav stejný jako nyní. „V neposlední řadě se hodí zmínit také skutečnost, že terény navazujících částí oné stezky (ulice Přemyslova, Novohradská ulice a chodník při výpusti) jsou již několik let dlážděné a jejich povrch zůstane neměnný,“ zmínil Pávek.

Plánovaná stezka se nachází mezi Světem a zámeckou zahradou. Obě tato místa jsou od roku 2002 národní kulturní památkou. Rybník i zahrada jsou staré více než 400 let. Podle Kastelána by jiný povrch prodloužil životnost stromů, které jsou důležité pro statiku hráze. Ta se mimochodem v minulosti protrhla. Došlo k tomu v roce 1890 při těžbě ledu. Tehdy utrpěla zahrada významné škody. 

V Třeboni opravují chodník mezi rybníkem Svět a zámeckým parkem. 

Podle starosty Váni město vyhlásilo standardní řízení. Následně se podle něj město snažilo projekt předělat podle požadavků NPÚ. Mimo jiné měla stezka zasahovat přímo do pozemků správy zámku, to se ale nakonec změnilo. 

„Snažili jsme se vyhovět. Poté přišlo odvolání, ve kterém nesouhlasili s asfaltem. Navrhovali kamenné odseky, z tohoto povrchu ale nemůžeme dělat novou cyklostezku, to by nás lidé umlátili čepicemi. Odvolání nakonec řešil krajský úřad, který naše rozhodnutí potvrdil,“ dodal starosta. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třeboň

Štítky Třeboň, svět, rybník, stezka, rekonstrukce, zámecký park, Svět (rybník), chodník, purkrabí, Národní památkový ústav, Jan Váňa, ODS, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi zámeckým parkem a rybníkem Svět vzniká stezka. Památkáři nesouhlasí s asfaltem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.