Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský kraj posílá do Buči sanitky, traktory a nakladač. Starosta vám děkuje, vzkázal ukrajinský velvyslanec

, aktualizováno 21. dubna 2022, 11:44

Zastupitelé Jihočeského kraje dnes odsouhlasili technickou pomoc, která zamíří do města Buča na Ukrajině. Pro byli všichni přítomní. Do Českých Budějovic přijel velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Ten vyřídil poděkování od starosty zasaženého města.

O pomoc žádal minulý týden ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis na svém twitterovém účtu. Zareagoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který následně začal řešit, jakou techniku může hejtmanství poskytnout. 

„Byli jsme požádaní velvyslancem Ukrajiny v České republice, na kterého se obrátil starosta města Buči. Město je silně zasažené a je jedním ze symbolů barbarství, které Rusko páchá na území Ukrajiny. Místní obyvatelé se snaží obnovit život a potřebovali pomoc v podobě techniky. My jsme zmapovali, co v téhle chvíli uvolňujeme v rámci obnovy našich vozů na Zdravotnické záchranné službe a Správě a údržbě silnic,“ popsal hejtman Martin Kuba

Záchranáři mohli uvolnit tři sanitky, které se nahrazují novými vozy. Kromě toho zamíří na Ukrajinu dva traktory a jeden nakladač. Podle hejtmana je to jedna z nejlepších možných pomocí. „Je strašně důležité těm lidem pomáhat, aby se měli kam vrátit,“ uvedl Kuba. Stroje by měly dorazit na Ukrajinu během několika dnů. 

Pro vyslání technické pomoci bylo všech 51 přítomných zastupitelů napříč politickými stranami. „Další důležitá pomoc míří občanům státu, kteři ji potřebují. Děkuji panu velvyslanci, děkuji všem občanům, kteří pomáhají a není jim lhostejný lidský život a důstojnost,“ napsal na svůj twitterový účet opoziční zastupitel Josef Soumar (Piráti).

Před zastupiteli promluvil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „Chtěl bych panu hejtmanovi poděkovat za rychlou reakci na ten můj trochu nestandardní požadek, který jsem udělal přes sociální sítě, když jsem dostal během svátků žádost od starosty města Buči,“ řekl a poděkoval také všem přítomným zastupitelům.  

Nebál bych se slova genocida, řekl velvyslanec

Město si ještě před dvěma měsíci bez problémů vše zajistilo samo a prospívalo. „Potom tam přišli ruští okupanti a všichni víte, co se nejen v tomto městě stalo. Došlo tam ke strašným válečným zločinům, nebál bych se slova genocida,“ sdělil Perebyjnis. Buča je podle něj jedním ze symbolů války, kterou označil za nesmyslnou. Technická pomoc je podle něj pro město důležitá a starosta zasaženého města za ni poděkoval. Sanitky poslouží k převozu nemocných či raněných, ale ve městě je využijí také například k převozu materiálu. 

V Buči nedaleko Kyjeva bylo nutné exhumovat hroby kvůli určení příčiny smrti, aby bylo možné stíhat viníky. Tři čtvrtiny zabitých civilistů u Kyjeva mají v těle střelné rány, řekl podle serveru iRozhlas.cz starosta Anatolij Fedoruk českým senátorům. Ti Buču navštívili. Mrtví leželi v zahradách, sklepech či na ulicích. Vraždění obyvatel ruskými silami označila Sněmovna za válečný zločin.

Jihočeský kraj řeší vyslání techniky do ukrajinského města Buča, kde zemřelo několik stovek lidí. Včera hejtman Martin Kuba (ODS) reagoval na tweet velvyslance, který žádal o bagry, rypadla, traktory, sanitky a další vybavení. Hejtman Budějcké...

 „Je to válka proti Ukrajině, Ukrajincům, civilistům,“ dodal velvyslanec a poděkoval také za celkovou podporu ze strany České republiky. 

Jihočeským záchranářům vozy chybět nebudou, protože by se stejně vyřazovaly, řekl Drbně v neděli ředitel Zdravotnické záchranné služby Marek Slabý„Máme potvrzeno, že dostaneme nová objednaná vozidla. Tyto tři vozy by kraj standardním způsobem prodával, jsou plně funkční, ale nyní to vypadá, že pomohou na Ukrajině. Díky dodávce nových vozů si to můžeme dovolit,“ ubezpečil. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, Jihočeský kraj, Buča, pomoc, jižní čechy, sanitka, traktor, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Martin Kuba, technika, České Budějovice, Česko, ODS, Josef Soumar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj posílá do Buči sanitky, traktory a nakladač. Starosta vám děkuje, vzkázal ukrajinský velvyslanec  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.