Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dražší oprava Slavie se blíží k ceně 730 milionů. Návrh prošel, opozice kritizuje přípravu financování

Na začátku celého příběhu se mluvilo o částce 400 milionů korun, včera ale zástupci českobudějovické radnice oznámili, že může rekonstrukce Kulturního domu Slavie stát více než 700 milionů. Část opozice se obává, že se výsledná hodnota přiblíží k miliardě. I proto se nad tématem vedla při jednání zastupitelů vášnivá diskuse.

Oprava stavby na břehu řeky Malše se připravuje již několik let. Původní odhady hovořily o 400 milionech, to se ale postupem let změnilo. „Předpokládaná hodnota byla 563 milionů korun včetně daně. Na základě předběžnách tržních konzultací se nyní předpokládají náklady mezi 650 a 730 miliony korun včetně daně,“ uvedl náměstek primátora Petr Holický (ANO) a přidal, že se předpokládá získání dotace ve výši 160 milionů. 

Z řad opozice hned zaznívala řada dotazů. „Jak se bude projekt financovat? Z jakých zdrojů budeme čerpat?“ ptala se opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti). Holický informoval, že bude nutné vzít si úvěr. Počítá se s částkou zhruba 800 milionů korun s tím, že peníze půjdou i na jiné investice. 

Hned v úvodu diskuse opoziční ODS oznámila, že se hlasování zdrží. „Děkuji panu náměstku Thomovi, že nás pozval a projednal to s námi. Nicméně se obáváme, že ta částka není konečná. Z pohledu jednoho z našich kolegů mluvíte spíše o částce bez daně,“ řekl za ODS Petr Maroš a doplnil, že má s kolegy obavu z vysokých nákladů.

Nelze zastavit investice a čekat, řekl náměstek primátora

Zastupitelé se také ptali na to, zda město skutečně získá dotaci. Náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice) řekl, že by peníze měly přijít z Národního plánu obnovy. Finance jsou podle něj připravené i na Jihočeský kraj a město má jediný projekt, který je schopný na dotaci dosáhnout.

Reagoval také na navýšení celkové hodnoty investice. „Proto jsme se pustili do předběžných tržních konzultací. Oslovili jsme šest firem a ptali se na cenu či dobu plnění zakázky. Nelze zastavit všechny investice a čekat, jestli se trh vrátí do nějakého normálu, který jsme zažili,“ řekl Thoma. Zmínil také, že se Slavie bude opravovat po 150 letech a výraznější šetření by se nemuselo vyplatit. 

Oprava Slavie bude dražší. Stavební firmu chce město hledat příští rok

K půl miliardě korun se blíží odhadovaná částka, za kterou chce město České Budějovice s pomocí dotace opravit Kulturní dům Slavie. Spojení architektů ze zahraničí nyní pracuje na projektu a příští rok chce radnice hledat stavební firmu.

„Je pravda, že jste nezaznamenali odpor, ale to jsme se tady o tom bavili, když šlo o částku 350 až 400 milionů. Teď se bavíme skoro o miliardě. Mě na tom zaráží, že nám neřeknete, na co to bude mít dopad. Proč nám neřeknete, jaké investice se kvůli tomu zruší a zpozdí? Co se bude dít, když potřebujete místo 400 milionů jednu miliardu?“ ptal se opoziční zastupitel a hejtman Martin Kuba (ODS). Se spolustraníky si podle svých slov není jistý, že mají dostatek informací. 

K tomu se přidala Zuzana Kudláčková. Ta sice ocenila podobu projektu a jeho kvalitu, ale včera se jí nelíbilo, jakým způsobem vedení města informuje o financování. „Problém je v tom, že tady není napsáno, z čeho se to bude financovat. Teď řešíme peníze. Já si chci týden před jednáním přečíst, z čeho to chce město financovat. Řekl jste, že si budeme brát úvěr a asi z něj budeme financovat i něco jiného. Jak asi? Proč to není naplánované? Proč to tady není přehledně napsané? Divíte se mi, že mám obavu, že nebudou peníze na nové byty, když se teď tohle dozvím? Není to dobře připravené,“ řekla a při hlasování se zdržela. 

Materiál nakonec prošel. Pro bylo 31 přítomných zastupitelů, jeden byl proti, jeden nehlasoval a osm zástupců opozice se zdrželo. 

Ohodnoť článek

Foto Město České Budějovice a Jan Luxík

Štítky kulturní dům, slavie, české budějovice, město, kultura, oprava, rekonstrukce, investice, peníze, daň, Juraj Thoma, ODS, Zuzana Kudláčková, ANO 2011, Česká pirátská strana, Malše, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

ZDE JSOU VIDĚT ZBYTEČNĚ VYHOZENNÉ PENÍZE

Úterý, 10. května 2022, 16:15Odpovědět

Dražší oprava Slavie se blíží k ceně 730 milionů. Návrh prošel, opozice kritizuje přípravu financování  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.