Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za poslední rok na jihu Čech přibylo sedm HIV pozitivních lidí

Za poslední rok na jihu Čech přibylo sedm HIV pozitivních lidí. Je to srovnatelný počet jako v předchozích letech. V Jihočeském kraji je od začátku šíření nákazy 132 potvrzených případů HIV pozitivity. Řekla to ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Dnes vidíme jasný trend, kdy u nových případů převládá jako způsob přenosu jednoznačně nechráněný sex, v mnohem menší míře než dříve díky výměnným programům sdílení infikovaného injekčního materiálu. U nás je výrazně nejčastější cestou přenosu nechráněný homosexuální nebo bisexuální styk,“ uvedla.

Jihočeský kraj byl v dubnu 2022 se 132 případy HIV pozitivity a relativním výskytem 20,5 případu na 100 tisíc obyvatel regionu na devátém místě mezi čtrnácti kraji ČR. Největší výskyt je koncentrován v Praze, která eviduje kumulativně 1970 případů, což znamená 147,6 na 100 tisíc obyvatel.

„Od loňského května, jsme v našem kraji zaznamenali sedm nových případů HIV pozitivity, z toho za první čtyři měsíce roku to byly dva případy, ten poslední v březnu. Za duben jsme nezaznamenali žádný nový případ,“ řekla Kotrbová.

Podle ní existuje dostatečná prevence jak v oblasti sexuálního života, tak i u používání injekčních jehel u uživatelů drog. „Pamatuji si na situaci z konce osmdesátých let minulého století, kdy jsme se i ve střední Evropě obávali explozivního šíření, ale díky dobré informovanosti veřejnosti a monitoringu rizikových faktorů k němu naštěstí nedošlo. Přesto je HIV infekcí, která bude v naší otevřené globální společnosti přítomna i nadále, to je potřeba mít stále na zřeteli a chovat se podle toho,“ řekla.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení zhruba do šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale tento typ bílých krvinek znovu ubývá, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Státní zdravotní ústav shromažďuje data o HIV a AIDS od roku 1985. Za tu dobu eviduje v České republice 4159 HIV pozitivních lidí, z nichž se u 790 potvrdila nemoc AIDS.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, zdraví, AIDS, Jihočeský, HIV, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, Praha, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední rok na jihu Čech přibylo sedm HIV pozitivních lidí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.