Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tábor otevře centrum pro seniory za 253 milionů korun

Na přelomu léta a podzimu začnou první klienti využívat táborské centrum pro seniory, jehož výstavba trvala přes dva roky a stála 253 milionů korun. Jedná se o jednu z největších investic v historii města. V novém objektu budou například i lůžka pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Město již objekt představilo veřejnosti.

Centrum budou tvořit byty domova s pečovatelskou službou s kapacitou 25 lůžek. Část pro klienty s Alzheimerovou chorobou bude mít dalších 45 lůžek. V objektu bude také mít kanceláře sedm spolků jako například klub neslyšících nebo červený kříž.

„Jedná se o organizace, které rovněž vykonávají sociální práci,“ řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Součástí komplexu bude velkokapacitní kuchyně a prádelna. Jejich služby bude využívat i blízké G-centrum, které rovněž nabízí sociální servis, jako třeba pečovatelskou službu, domov pro seniory a azylový dům pro ženy s dětmi.

Město si na projekt vzalo úvěr 200 milionů korun

Nové centrum pro seniory se nachází v blízkosti nemocnice. Podle Pavlíka tím vzniká nová síť na sebe navazujících služeb. „Pracovně tomu místu říkám zdravotní kampus. V jedné lokalitě je G-centrum, nemocnice, nové centrum pro seniory a také dům s ordinacemi zubařů. Vše je na jednom místě dostupném autem i MHD a je to zároveň poměrně i blízko do centra města,“ uvedl táborský starosta.

Na nákladech, které zahrnují také takzvané vícepráce, se dotacemi za více než než 86 milionů korun podílela ministerstva práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj, Jihočeský kraj a Integrovaný operační program. Město si na projekt vzalo před časem úvěr 200 milionů korun. „Bylo to za velmi výhodných podmínek a peníze, které jsme z něj nevyčerpali, můžeme nyní použít na jiné záležitosti,“ řekl Pavlík.

Tábor centrem pro seniory podle starosty reaguje na stárnutí populace. V české republice je momentálně průměrný věk 42,7 roku, přitom před 30 lety to bylo 36,3 roku. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu z roku 2021 žije v Jihočeském kraji 631 803 obyvatel, z nichž do kategorie nad 65 let patří 134 580 lidí, což je téměř 19 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, zdraví, senioři, Tábor, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor otevře centrum pro seniory za 253 milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.