Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je v Hejtmanu a v Lipně nad Vltavou

Nejlepší voda na koupání ve sledovaných lokalitách na jihu Čech je v rybníku Hejtman u Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku a v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku. Vyplývá to z aktuálního rozboru jihočeské hygienické stanice. Naopak nejhorší vodu vykazuje orlická nádrž v Podolsku a lipenská přehrada v Horní Plané.

„Laboratorní rozbory v tomto týdnu ukázaly ve většině sledovaných lokalit výbornou nebo dobrou kvalitu vody ke koupání. Pouze na Orlíku u Podolska a na Lipně u Horní Plané jsou nadlimitní hodnoty některých klíčových indikátorů znečištění, především chlorofylu,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Lipno nad Vltavou a Hejtman mají podle hygieniků vodu vhodnou ke koupání a na pětistupňové škále získaly jedničku. V Černé v Pošumaví u lipenské přehrady, v Radavě u orlické nádrže a ve Staňkovském rybníku má voda mírně zhoršené vlastnosti.

Koupání ve vodě na pláži u Horní Plané a v orlické nádrži v Podolsku by podle Kotrbové u některých jedinců způsobit zdravotní potíže. „Podle aktuálního rozboru zde byl zaznamenán zvýšený výskyt indikátorů fekálního znečištění a byla překročena limitní hodnota ukazatele chlorofylu,“ uvedla Kotrbová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský, koupání, Lipno nad Vltavou, Česko, nádrž, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, Podolsk, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je v Hejtmanu a v Lipně nad Vltavou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.