Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dům v centru Budějovic obsadili bezdomovci. Město tam umístí mříže

Razantní krok se rozhodlo udělat město České Budějovice s domem v centru, který obsadili bezdomovci. Objekt je volně přístupný, stal se z něj squat, ale s majitelem není možné se spojit, a tak tam budou nově mříže.

O budově, která stojí v ulici Karla IV. nedaleko náměstí Přemysla Otakara II., se mluví dlouho. V posledních letech obyvatelé řeší hlavně stále zhoršující se stav, který přilákal lidi bez domova. Tyto skupiny se tam ukrývají, protože je objekt volně přístupný. Uvnitř je nepořádek a není jasné, kolik osob tam pobývá. 

Vedení města proto dnes novinářům oznámilo, že tam budou mříže. „Vlastník dlouhodobě nekoná, a tak musíme konat my,“ vysvětlil náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice). 

Stávající podoba domu v ulici Karla IV. Foto: Jakub Bartoš

„Dohodli jsme se, že tam posílíme zabezpeční a umístíme tam na naše náklady mříže, protože s majitelem není možná domluva. Konstrukce se nyní vyrábí a do tří týdnů by mělo být hotovo. Chceme zabránit nelegálnímu vniknutí,“ informoval náměstek primátora Tomáš Chovanec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Z domu se podle Chovance stal squat. „Chodí tam méně populární skupina bezdomovců závislá na alkoholu a drogách. Zůstávají pak v centru, které nechtějí opustit. Přespávají tam, protože to je výhodná pozice pro jejich styl života. My tomu chceme zabránit, protože tyto scénáře nekončí dobře,“ dodal Chovanec. 

Městská policie ví, že se v objektu objevují lidé bez domova. „Je to ale složité, protože dovnitř nemůžeme vstoupit, protože někomu patří. Nelze tam vniknout, pokud není někdo v ohrožení života. Pokud se tam umístí zábrana, je to jedině dobře,“ řekl redakci mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal

Radnice chce řešit chátrající dům v centru města. Původní majitelka zemřela

Už několik let chátrá dům v ulici Karla IV. nedaleko budějckého náměstí. Do budovy, jejíž původní majitelka zemřela, se časem dostali lidé bez domova a její celkový stav se zhoršil. Radnice se proto rozhodla, že se pokusí celou situaci vyřešit....

Rozpadající se dům v centru města byl dříve majetkem jisté Beatricie Weaver ze Spojených států amerických, informovala před nedávnem Budějcká Drbna. Po její smrti je ale novým vlastníkem podle katastru nemovitostí společnost Saint Elizabeth of the Roses Benevolent Society, Inc., která sídlí v Americe. O dům se ale nikdo nestará. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš, Milan Binder a Jan Luxík

Štítky dům, bezdomovec, České Budějovice, Karel IV. Lucemburský, Tomáš Chovanec, Ivo Moravec, USA, Alžběta Durynská, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům v centru Budějovic obsadili bezdomovci. Město tam umístí mříže  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.