Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelín spustí ve čtvrtek varovné sirény, je to součást cvičení

V jaderné elektrárně Temelín zazní ve čtvrtek odpoledne dvakrát varovné sirény. Stane se tak při plánovaném cvičení. Energetici předem informovali okolní obce. Novináře o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. Naposledy spustil Temelín sirény 6. dubna při pravidelné zkoušce.

Sirény spustí technici 23. června dvakrát mezi 14:00 a 16:00. Energetici o tom informovali dva dny předem starosty okolních obcí a uživatele informačního systému elektrárny. Kolísavý tón sirén, jenž trvá 140 vteřin, se rozezní jednou v závodním rozhlase, podruhé v areálu elektrárny.

„Právě areálové sirény by lidé v okolních obcích nebo projíždějící kolem elektrárny mohli zaznamenat. Informujeme o každém spuštění sirén, ale i s ohledem na dění na Ukrajině jsme si vědomi, že současná situace je o to citlivější,“ řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Cvičení potrvá dva dny. Energetici si při něm vyzkouší střídání směn nebo evakuaci personálu. Letos to bude čtvrté ze šesti havarijních cvičení.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 7,6 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, cvičení, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín spustí ve čtvrtek varovné sirény, je to součást cvičení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.