Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Heliport prachatické nemocnice je větší. Museli jsme vykácet téměř 50 bříz, řekl ředitel

Nemocnice Prachatice má k dispozici vylepšený heliport. Plocha, kde přistává letecká záchranná služba, je větší a jsou na ní mimo jiné nové reflexní prvky. V blízkosti heliportu bylo 50 bříz, které představovaly nebezpečí, a tak je nemocnice vykácela.

O novince informovala Nemocnice Prachatice v tiskové zprávě. Důvodem pro rekonstrukci byla výzva od Úřadu pro civilní letectví. 

„Na starý prostor byl položen nový asfalt a instalovány obruby. Heliport pro přistávání vrtulníků zdravotnické záchranné služby je nově vybaven reflexními prvky pro lepší viditelnost místa - bílý kříž s červeným H uprostřed. V areálu nemocnice také přibylo svislé dopravní značení, které heliport označuje,“ informovala ve zprávě mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

V areálu tak vznikl otevřený letecký koridor podle požadavků Úřadu pro civilní letectví. „V těsné blízkosti heliportu stály břízy, které mohly představovat nebezpečí pro přistávání a vzlet vrtulníku. Museli jsme jich téměř 50 vykácet,“ sdělil ředitel nemocnice Michal Čarvaš.

Nový heliport v areálu prachatické nemocnice. 

Okolo plochy jsou nyní pásy pět krát jeden metr, aby byl heliport snadno viditelný ze vzduchu. Nemocnice koupila také nový větrný rukáv, který piloty upozorňuje především na směr větru.

„Místo pro přistávání vrtulníku je v prachatické nemocnici od 80. let. Vrtulník na něm přistává podle potřeby i několikrát měsíčně. Většinou přepravuje pacienty dál na vyšší pracoviště například do Českých Budějovic nebo do Prahy. Úpravami a modernizací přistávacího a vzletového místa získala prachatická nemocnice certifikovaný heliport, který je leteckou stavbou a je zanesen do mezinárodní databáze,“ dodala mluvčí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Prachatice

Štítky nemocnice, bříza, Nemocnice Prachatice, Úřad pro civilní letectví, Katharina Cibbini-Koželuch, Jihočeské nemocnice, a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Heliport prachatické nemocnice je větší. Museli jsme vykácet téměř 50 bříz, řekl ředitel  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.